Ремонти на къщите "Павлити" и "Стамболян" са важните проекти, които ще се случат до края на лятото в „Старинен Пловдив”, обяви директорът на общинския институт Елена Кантарева-Дечева.

„Дотук преди всичко се наблягаше на събитията и лично за мен опазването беше до някаква степен на заден план. Смятам, че мисията на екипа ни е да наблегнем точно на опазването. Имаме два спечелени проекта в Министерство на културата за двете къщи и това е приоритетът ни за това лято.  За Павлити вече е проведена обществената поръчка и има избран изпълнител, но се забавихме, защото за да се вдигне скелето, се наложи да се направи проект за организация на движението, тъй като се затварят две улици. Не можем да си позволим това. Работи се на части – първо едната улица плюс калкана, после другата плюс фасадата”, разказа тя пред PlovdivTime.bg


Къщата на Верен Стамболян

Обявена е и обществената поръчка за реставрацията на фасадите на къща "Стамболян", за да бъде обявена обществена поръчка за реставрацията ѝ.  Там нещата няма да са толкова мащабни като при "Павлити".  Преди всичко ще бъде извършена реставрация и художественото изписване на къщата отвън.


Къща "Павлити" 

„При къща "Павлити" имаме и подмяна на дограма, връщане на едни много характерни метални капаци. Те трябва да бъдат реставрирани, да бъде укрепено захващането им, за да са стабилни, понеже са тежки. За съжаление нямаме средства за реставрация на художественото изписване на интериора, затова ще бъдат подменени само крилата на прозорците, касите ще останат. Защото евентуално премахване би нарушило от вътрешната страна декоративното изписване. Фасадата  е в много лошо състояние – избеляло е изписването, нарушена е мазилката, има за подмяна дървени обшивки. Всичко това ще бъде оправено”, допълни Елена Кантарева-Дечева.

Тя и колегите ѝ са наясно с общото състояние на сградния фонд в Общинския институт, тъй като всяка година по искане на ОИ „Старинен Пловдив“се сформира комисия, включваща представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, Инспектората към Министерство на културата и район „Централен”, която извършва мониторинг на всички обекти управлявани от института. Комисията минава и обследва всички обекти. После излиза с доклад, в който има заключения и препоръки какво трябва да се направи, на базата на които през следващата година се планират консервационно-реставрационните или ремонтни дейности.


Балабановата къща

„Опитваме се да поддържаме съобразно нашите възможности, но трябва да кажа, че има и други сгради, които се нуждаят от ремонт. Имаме едно конструктивно обследване на Балабановата къща, която има проблеми с някакво движение около нея. Предстои да се вземат мерки.


Къща "Недкович"

Най-голямата ни болка е къща "Недкович" – тя е с най-сериозните проблеми, които не са отсега. Има изготвен проект от Община Пловдив. Надяваме се да се осигурят средства, за да може да извърши нейното цялостно укрепване и реставрация. Тя има сериозен конструктивен проблем. Правени са частични опити да се реши, но не изцяло. Това е първото нещо, което трябва да се направи. Отделно къщата е една от малкото със запазена оригинална живопис както по фасади, така и в интериора, по чиято реставрация също има много работа. Отдолу има кино, което може да бъде отворено. Имаме пространства, за които малко хора са чували, и ако успеем да ги приведем във вид, при който могат да бъдат използвани, да ги наситим със събития, това ще доведе повече хора в Стария град”, завърши Елена Кантарева-Дечева.

Тя допълни, че всичките ѝ колеги са се включили и предлагат идеи, така че екипно да решат кои са най-подходящите събития, с които да привлекат посетители.