Кукленият театър ще посреща малките и големите си зрители в зала бижу от 3 февруари. Още преди седмица директорът Виктор Бойчев и актьорите от трупата направиха неофициален тест на новите съоръжения, а първи на красивата зала с уникална акустика бяха децата, дошли да гледат съботно-неделните представления.

Намерението си Кукленият театър да се превърне в Дворец на децата Виктор Бойчев обяви още преди близо две години. Поради различни причини – забавено финансиране и оспорване на процедури, ремонтите се проточиха, но куклениците вече могат да се похвалят с прекрасен зрителен салон.

Всички почитатели на страхотната пловдивска трупа могат да се убедят в това още през този уикенд. В събота от 10.30 и от 11.45 ч. ще се играе спектакълът „Патето Жълтурко”, а в неделя от същите часове – „Болен здрав носи”. Трупата запазва традицията в четвъртъците да отваря вратите си за порасналите си приятели с представления за възрастни от 19 ч.

Тепърва ремонтът ще продължи и в другите предвидени за това зони в театъра. Проектът за реконструкция предвижда близо 900 квадратни метра от неизползваните пространства да се превърнат в детски център, който да работи целогодишно. Ще има и сцена на открито, където също ще има представления.

В процес е и вторият етап от строителни дейности по реконструкция на сградата и обновяване, който ще завърши през април. Тогава и малки, и големи могат да заповядат в напълно обновената и реконструирана сутеренна част на театъра и двор със сцена на открито. Част от архивния куклен фонд ще бъде изложен в сутеренната част - подреден в изложбени витрини. Предвидени са зали за игри и анимация, ще има и детски ресторант, каза  Виктор Бойчев. За да се случи проектът с  изцяло обновения "Детски театрално -атракционен комплекс" в централната част на града, Община Пловдив  предостави на Министерството на културата на имота, наричан преди „Камерна зала”, в двора на театъра. Първоначалната инвестиция е над 670 хиляди лева за строителство и ново оборудване и идва от местната власт и културното ведомство.

Независимо че тези пространства ще оживеят тепърва, голямата зала и фоайето, сцената и сценичната механизация са обновени и ще дадат още уют и радост на публиката, която влезе в храма на детския театър.

Днес кметът на Пловдив Иван Тотев, заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков и директорът на Кукления театър Виктор Бойчев ще инспектират обновената зала на театъра.

Очаквайте подробности!