Нито един експонат от пловдивските музеи и галерии не е включен на този етап в предстоящата изложба „Изкуство и култури в България XVI – XVIII в.“ в Лувъра.  Гостуването на българско изкуство в емблематичния френски музей предизвика скандал, след като директорът на Института за изследване на изкуствата към БАН проф. д-р Емануел Мутафов написа обширен материал, в който обяви, че експозицията ще ни представи като европейска Турция, а до иконите ще бъдат изложени ятагани, чердженца за набаз и ибрици, пише PlovdivTime.bg.

Кураторът от Лувъра Шарлот Мори е посетила някои от музеите в Пловдив, Варна и други градове. На някои от музеите са били поискани предложения за ценни експонати, свързани с темата на изложбата. Мори е посетила и Бачковския манастир, но от Светия синод са отказали още в началото техни културни ценности да бъдат включени.

Произведенията част от изложбата„Изкуство и култури в България XVI – XVIII в.“  ще бъдат изложени в Лувъра от края на юни до края на ноември 2020 г., но е възможно да продължи и до  началото на януари 2021 г. В нея ще бъдат представени около 60 емблематични за периода експоната.

Припомняме, че и изложбата с тракийските съкровища „Епопея на тракийските царе”отново в Лувъра  преди близо пет години  също бе съпътствана с напрежение в публичното пространство. Тогава в медиите се появиха твърдения, че безценните паметници на културата са изложени в „килер”. Всъщност те бяха експонирани в крило „Ришельо” на Лувъра. Имаше напрежение и около съпътстващите събития, след като хорист от „Йоан Кукузел” възропта срещу заплащането на концерта им в катедралата „Нотр Дам”.