Постановката „Под игото“ е дело на режисьорката Бина Харалампиева, която избира Варненския театър като сцена, на която да постави вечния роман на Иван Вазов. Прочитът, който прави тя е класически, подхожда вярно към автора и това прави представлението изключително подходящо и за учениците, които изучават романа в училище, както и за всички почитатели на театъра и творчеството на Вазов. С постановката режисьорката обръща внимание, че ние, българите, днес имаме силна нужда да обичаме себе си. Да обичаме онова, което сме били, и онова, което ни се иска да бъдем. „Човек без минало няма бъдеще“, споделя тя – това е клише, но то е от онези клишета, които са издържали проверката на времето.

Заради засиления интерес и търсене на билети, за да отговорят на интереса на пловдивчани, от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна споделиха пред Trafficnews.bg, че ще се върнат отново в Пловдив със същото заглавие на 8 април. Те планират да го изиграят два пъти, за да могат още повече желаещи да го посетят. Очаква се билетите да бъдат пуснати на касата на пловдивския театър и онлайн съвсем скоро.

„Като четеш романа, ти харесва да се чувстваш българин. В нашия драматургичен вариант ние наблегнахме именно върху темите и моментите, които извеждат този смисъл. Направихме го със съзнанието, че днес ние си задаваме същите въпроси и отново търсим себе си, търсим начин да затвърдим българското в себе си, да издигнем самочувствието си. Това ни е страшно необходимо. Ние нямаме самочувствие като нация. Научихме се, за съжаление, да словоблудстваме по темата защо трябва да се срамуваме, че сме българи. На това отчаяно търсене на мотиви да се самооплюваме и самосъжаляваме бих искала да противопоставя мотивите да се обичаме. Сега все повече ни трябват основания да се гордеем, че сме българи. И ако ние с нашата постановка намерим поне три момента, в които да се почувстваме щастливи, че сме българи, аз ще сметна, че сме си свършили работата“, разказва Бина Харалампиева.

Драматургичният текст по мотиви от романа на Иван Вазов е на Юрий Дачев, режисьор – Бина Харалампиева. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова, музика - Асен Аврамов.

Участват:

БОЙЧО ОГНЯНОВ – Богдан Бухалов
Д-Р СОКОЛОВ – Иван Юруков
РАДА ГОСПОЖИНА – Христина Джурова
КИРИАК СТЕФЧОВ – Стоян Радев
КАКА ГИНКА – Веселина Михалкова
ИВАН БОРИМЕЧКАТА – Николай Божков
КОЛЧО СЛЕПЕЦА – Константин Соколов
ЧОРБАДЖИ МАРКО – Пламен Димитров
ЧОРБАДЖИ ЮРДАН – Свилен Стоянов
ЧОРБАДЖИ МИЧО БЕЙЗАДЕТО – Валентин Митев
ХАДЖИ СМИОН – Николай Кенаров
ХАДЖИ РОВОАМА – Даниела Викторова
КАНДОВ – Недялко Стефанов
Г-Н ФРАТЮ – Симеон Лютаков
ЛАЛКА – Габриела Боева
СТАЙКА – Гергана Арнаудова
ДЕЦА – Кристияна Иванова, Виктория Петрова, Мария Йорданова, Антония Душева, Симона Костадинова, Стефания Стоянова, Дария Вълчева.