Пловдивският затвор се включва в инициативата Европейска столица на културата и се превръща в театрална сцена на 27 юни от 14.30 ч.  Арестантите ще се превърнат в актьори в рамките на проекта  "Изкуството на живота чрез живота на изкуството" на Николета Янева и Емилия Крушков от сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“, пише PlovdivTime.bg.

В продължение на повече от година  психолози и социални работници бяха сред хора, лишени от свобода в Пловдивския затвор. Те използваха два паралелни подхода - артистични терапевтични работилници, насърчаващи личностно развитие, работа със себе си - под ръководството на психолози - и, едновременно с това, усвояване на нови умения, които биха могли да бъдат приложени след евентуалното освобождаване на тези, чиито присъди не са до живот.

Резултатите от тези творчески работилници ще бъдат представени от 3 до 9 юни под формата на изложба в Културен център „Тракарт“.

Освен в творчески работилници с лишените от свобода се работи и чрез техниката „форум театър“  под ръководството на режисьора Лилия Секова. Публично представяне пред аудитория на театралната постановка, резултат от тази работа, е планирано за 27 юни. Входът е свободен за всеки заинтригуван, а задължителното условие е регистрацията с ЕГН на имейл, най-късно до една седмица преди това. Подходът „форум театър“ е съвременна практика, позволяваща съвместно с аудиторията и участниците в представлението, обмисляне на различни изходни решения от дадена ситуация. Почти като книга игра. В различните ключови моменти, определящи последващия ход на развитие, ние взимаме решението, което определя как ще продължи сюжетът.  При разиграване на сюжетите всички заедно коментират и обсъждат различните разиграни варианти, разсъждавайки над това какви да бъдат или биха могли да бъдат евентуалните несполуки или успехи, какви биха или са били грешките и какво би предотвратили случването и бъдеще.

Освен този проект, „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“ работи и по „МОСТове на изкуството“, който се занимава в по-широк смисъл с обучени и подготовка на професионалисти за работа с хора в неравностойно положение, както и терапевтични практики със самите хора в неравностойно положение. Това се отнася и до бивши затворници и техните семейства и до хора жертви на домашно насилие, насилие в училище, матретирани на социален , етнически и друг признак. В дните 16-19 юни  в Културен център „Тракарт“ ще се проведе няколкодневен професионален форум за специалисти, които работят в сферата.