Истински празник за „Дебелянов и ангелите” – под този знак мина 29-ата церемония по връчването на наградите „Аскеер” в театър „Българска армия”. Навръх 24 май – Деня на славянската писменост и култура, театралната гилдия отбеляза най-добрите постижения на национална сцена през Сезон`2018-2019. А Пловдивската драма се превърна в големия победител със забележителния „Дебелянов и ангелите” с цели пет награди в най-авторитетните категории. 

Първи със статуетката на Георги Чапкънов бе отличен Александър Секулов за драматургия. 

„Сашо го няма, не може да дойде тази вечер, но сигурно би ви казал: „Честит празник, колеги”.  И би добавил, че театърът е единственото място, където народът може да проумее своята съдба, каза директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев. 

След него Аскеер получи Мира Каланова за изключителната сценография в спектакъла „Дебелянов и ангелите” и в „Бащата” на Народен театър „Иван Вазов”. В предварителното видео тя разкри, че най-кошмарните й сънища са, че боята по декора се е разтекла или че я търсят, за да замести болна актриса. Тя, както и всички останали  номинирани, отговаряха на забавни въпроси. 

„Честит празник, зад тази награда стоят два театъра – много важни за мен. Стои трудът на всички онези прекрасни и много трудолюбиви хора – дърводелци, железари, тапицери. Много благодаря на хората в ателиетата на Пловдивския  и Народния театри. Благодаря на ангелите , които движат декора ми в „Дебелянов и ангелите”, каза Мира Каланова, когато получи приза си от Нина Пашова. 

12-те ангела от спектакъла на пловдивския театър Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Димитър Банчев, Добрин Досев, Ивайло Христов, Красимир Василев, Никола Орешков, Петър Тосков, Симеон Алексиев, Стилиян Стоянов, Тодор Дърлянов, Троян Гогов изтеглиха от шлема въпрос „Как мирише вскъщи”. С усмивка на уста те заизреждаха – на цигари, на кекс, на уют, на младост, а Тодор Дърлянов отсече: „не знам, нямам обоняние”. Те не получиха приза, но той отново отиде на пловдивски адрес. Получи я талантливият Стоян Младенов – син на актьора Марин Младенов, за ролята на Ансел Смит в “Килър Джо” на режисьора на пловдивския театър Стайко Мурджев в Малък градски театър „Зад канала”. 

Любовта е всичко, любовта е живот, любовта е бог. Театърът е любов. Искам да се изгубя в любовта. Всеки ден искам да поискам прошка от много хора. Всеки ден имам грехове, всеки един от нас трябва да поиска прошка накрая на деня, каза във видеовизитката си Диана Добрева. 

После на сцената излезе Константин Еленков – синът й, който направи забележителна роля като Одисей в Пловдивския театър. Актьорът прочете посланието на Диана Добрева. 

„Благодаря на фондация Аскеер. Не мога да спра да се удивлявам какво чудо е театърът. Колко крехък и едновременно с това каква мощ носи в себе си. Театърът е като дете, което стои на ръба на висока скала пред огромна бездна с цялото си любопитство, невинност, крехкост, но и с вярата, че ако скочи – няма да падне, а ще полети. Благодаря на тези луди деца, които се осмеляват в театъра да стоят на ръба. Благодаря на Кръстю Кръстев за подарените мечти и свобода, на Александър Секулов за неочакваната светлина, с която ме дари. Благодаря ви, ангели, за любовта, с която създадохме „Дебелянов и ангелите”, и на целия екип на Драматичен театър-Пловдив за смелостта и стоицизма, пишеше в посланието, в което тя отправи благодарностите си и към  Народния театър за другото представление – „Бащата”, за което бе отличена. 

„Дебелянов и ангелите” бе обявено и за най-добро представление за отминалия сезон, а на сцената в театър „Българска армия” излязоха всички актьори, които превърнаха спектакъла в събитие. 

„Благодаря на господа, че страхотната идея на Александър Секулов той превърна в прекрасен драматургичен материал. Благодаря на Диана Добрева, че с такава любов създаде това представление. Благодаря на прекрасната Мира Каланова, че създаде тоя свят, на Петя Диманова, която така го озвучи. Благодаря на тези, които изиграха това представление – великолепните актьори на Драматичен театър-Пловдив”, каза директорът на Драмата Кръстю Кръстев. 

После залата стана на крака на великия Иван Налбантов, който получи приза за цялостен принос. Точно доайенът на българската сцена връчи и последния приз – за „Изгряваща звезда”, на Дебелянов от Пловдивския театър – Ненчо Костов. 

„Сърдечни благодарности към Диана Добрева, Александър Секулов и Пловдивския театър. Благодаря, че на майка ми и баба ми, които много щяха да ми се разсърдят, ако не ми бяхте дали тази награда”, усмихнат каза Костов. 

ЕТО КОИ СА ВСИЧКИ ПОБЕДИТЕЛИ: 

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ 

  • “Дебелянов и ангелите” от Александър Секулов (ДТ “Н. О. Масалитинов”, реж. Диана Добрева) 

СЦЕНОГРАФИЯ 

  • Мира Каланова за “Дебелянов и ангелите” (ДТ “Н. О. Масалитинов” – Пловдив) и “Бащата” (Народен театър „Иван Вазов”) 

КОСТЮМОГРАФИЯ 

  • Свила Величковаза “Драконът” (ТМПЦ-Варна), “Коя гад изяде кашкавала” (ДТ “Сава Огнянов” - Русе) и “Наблюдателите” (Народен театър „Иван Вазов”) 

ТЕАТРАЛНА МУЗИКА 

  • Калин Николовза “Празникът” (Малък градски театър „Зад канала”), “Драконът” (ТМПЦ-Варна) и “Наблюдателите” (Народен театър „Иван Вазов”) 

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ 

  • Стоян Младеновза ролята на Ансел Смит в “Килър Джо” (Малък градски театър „Зад канала”) 

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ 

  • Ирини Жамбонасза ролята ѝ на Елизе в “Аз обичам, ти обичаш, тя обича” (Малък градски театър „Зад канала”) 

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ 

  • Радина Кърджиловаза ролята ѝ на Сара в “Любовникът” (Народен театър „Иван Вазов”) 

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ 

  • Валентин Ганевза ролята му на Лаймън Фелт в “Спускане от връх Морган” (Народен театър „Иван Вазов”) 

РЕЖИСУРА 

  • Диана Добрева за “Бащата” (Народен театър „Иван Вазов”) и “Дебелянов и ангелите” (ДТ “Н. О. Масалитинов” – Пловдив) 

НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ 

  • Дебелянов и ангелите – ДТ “Н. О. Масалитинов” – Пловдив, реж. Диана Добрева 

ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА

  • Ненчо Костов – за ролята на Дебелянов в “Дебелянов и ангелите” (ДТ “Н. О. Масалитинов” – Пловдив) и Васил Левски в “Наблюдателите” (Народен театър „Иван Вазов”)

 

ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО „АСКЕЕР 2019”
Големия български актьор ИВАН НАЛБАНТОВ