Дядо Коледа на Пловдив - вече 47 години актьорът Стоян Сърданов радва малки и големи в празничните дни в края на годината. В началото облича червените дрехи на любимия на малки и големи старец за различни тържества, а после - на коледните празници в центъра на Пловдив. Актьорът признава, че се радва да комуникира с децата, защото са искрени и много откровени. Пеят и разказват истории заедно и често го изненадват с информираността си.
"Децата взе по-често изпълняват песни на чужди езици, вероятно защото родителите им са потърсили реализация в чужбина. Независимо къде са растат, всички са искрени и развълнувани, когато се срещат с Дядо Коледа. Някои дори си позволяват да подръпнат брадата ми, за да се убедят, че е истинска", споделя впечатленията си от последните години Стоян Сърданов.

Често, в ролята на беловласия старец, той отправя важни послания към децата.

"Обръщам им внимание колко е важно да четат, да пеят, да се занимават с изкуство. Това ще ги направи по-успешни и знаещи. Изкуството е това, което спасява духа", казва актьорът. Често пловдивският Дядо Коледа провокира и родителите да се включат в изявите на децата им. А тази година по време на запалването светлинките на празничната елха на пл. "Стефан Стамболов" влезе и в ролята на детектив, който издирваше на микрофона родителите на детенце, загубило се в множеството. Именно по време на церемонията в центъра на Пловдив, Сърданов среща и едно дете, за което говори с възхищение. Това е 7-годишната певица Екатерина Кънева от Арт Войс Център.
"Представете си - това малко момиченце е спечелило цели 20 златни медала от конурси. Има и Гран При. Само на 7, кога се е явявала на толкова конкурси? За тези деца трябва да говорим, да ги насърчаваме и да ги правим популярни", кзва актьорът.

За него да облече костюма на Дядо Коледа не е просто работа: "Хубаво ми е, мило. Толкова много години през декември влизам в този образ и всеки път е вълнуващо". Актьорът си спомня и времето, когато с колегата си от Пловдивския драматичен театър Стефан Бобадов състезавали за ролята на беловласия старец.
"Той беше много мощен и смешен като Дядо Коледа, светла му памет", разказва Сърданов. Той изпраща една вълнуваща година, споделена с любимата публика. През 2023-а бе обявен и за Почетен гражданин на Пловдив.

Почитателите му могат да го гледат в три представления на Драмата - "Вампир" по Антон Страшимиров на режисьора Пламен Марков, "Уют" с автор и режисьор Камен Донев и "Коприна" по Алесандро Барико с режисьор Диана Добрева.
През февруари 2024 г. Сърданов влиза в нов спектакъл на Камен Донев и се радва, че отново ще се срещне с пловдивската публика. А тя е щедра и аплодира всяко едно постижение на трупата на театъра.

"Последно ми се случи с "Коприна". Вдъхновяващо е да играеш пред пълния салон, да усещаш възторга на публиката", казва актьорът.

Той очаква празничните дни с радост, защото заедно със съпругата си Таня Сърданова, дългогодишен експерт в отдел "Култура" на Община Пловдив, ще посрещнат у дома децата и внуците си.

АКТЬОРЪТ:

Стоян Сърданов е едно от знаковите лица на Пловдивския театър. Той е част от трупата от 1977 г. Роден е в София, но избира града под тепетата. За една от тях - тази на мага Раджапур от постановката "Хотел между тоя и оня свят", е награден с "Аскеер". Носител е и на награда "Пловдив" в категория "Театър". Има стотици роли в театъра. Играе и в киното.

Работил е с режисьори като Любен Гройс, Леон Даниел, Иван Добчев, Юлия Огнянова, Николай Ламбрев, проф.Здравко Митков, Емил Бонев, Иван Урумов, Лео Капон, Петър Кауков, Стоян Радев, Диона Добрева, Камен Донев и филмовите режисьори Генчо Генчев, Бинка Желязкова, Санко Обрешков, Мария Пеева, Орфей Цоков, Константин Бонев и др.

Фотографии: Георги Вачев (Драматичен театър-Пловдив) и PlovdivTime