Пловдивският художник Илия Желев ще покаже най-новите си творби редом до произведения на Марк Шагал в галерия „Менсинг” в немския град Констанц от 15 февруари. В продължение на три седмици ценителите ще имат възможността да се насладят изкуството на двамата творци, обединени от светоусещането на артисти от Източна Европа, пише PlovdivTime.bg. 

Експозицията представя по 20 творби от двамата автори. Живописните платна, акварелите и литографиите на Марк Шагал са част от колекцията на класиците на модерното изкуство, които „Менсинг” притежава. Редом неговите картини своите творби ще подреди Илия Желев.

Двамата са едни от знаковите творци на своето време. Тук е мечтаният Шагал с поетичния му образен стил. Тук е и Желев с неговите фантазии и мечти. Ще видите първокласни творби на Шагал и най-новите въздействащи картини на Желев, казват организаторите на изложбата. На откриването своите вълнуващи интерпретации на изобразителното изкуство ще изпълни арфистката Екатерина Афанасиева. 

Илия Желев не за първи път представя творчеството си редом до знакови европейски артисти. Той работи с галерия „Менсинг” от повече от 15 години, а картините му са част от съвместна експозиция с Шагал за трети път. Арт салонът има свои представителства в редица немски градове, а изкуството на Желев в съзвучие с Шагал е представяно и в Берлин и Хамбург. 

Илия Желев е роден на 20 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Художествена гимназия в Смолян и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. За кратко работи като учител в Училището по приложни изкуства в Трявна, след което се препитава като художник на свободна практика. Живее и работи в Пловдив.

През годините Илия Желев е реализирал десетки самостоятелни изложби в страната и чужбина, като е особено популярен в Германия, Австрия и Швейцария. Негови картини са собственост на частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Нова Зеландия , Великобритания, Турция.

Работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство.