Каква диря остави пловдивската култура през изминалата 2023 г. и кои събития ще запомним?  Ето кои са те:

ПЛОВДИВСКИЯТ ТЕАТЪР – БЪЛГАРСКОТО ЛИЦЕ НА СВЕТОВНАТА ОЛИМПИАДА

Екипът на Драмата изпраща една изключително успешна година. Подари на публиката премиерата на вълнуващия спектакъл „Едип и пророците”. Откри и отвори врати за посещения на уникален музей, събрал историята на пловдивската трупа.

Без съмнение най-голямото постижение и за  България бе участието на 10-ата Театрална олимпиада в Gergely Csiky Theatre в Капошвар. На финала емоцията в салона бе като на рок концерт с подсвирквания и подвиквания. Нашата трупа игра спектакъла „Коприна” на български, а на специален екран вървяха субтитри на унгарски. Това  е поредното сериозно признание за трупата, която през 2022 г., но с „Одисей”, бе отличена г Гран при на фестивала „Стоби” в Република Северна Македония.

Наградите бяха малко за постиженията на трупата.  Мариета Голомехова донесе „Аскеер” в категория „Сценография” на Пловдивския театър за спектакъла „Старецът и морето” от Ърнест Хемингуей, а Маргита Гошева заслужено спечели на „Икар” за поддържаща женска роля за Ана, кабаретна актриса в „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов на режисьора Стайко Мурджев.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА-ПЛОВДИВ – ОПТИМИЗЪМ ЗА КОНЦЕРТНА ЗАЛА

Операта също изпраща успешна година, белязана от 70-годишнината от създаването си. Събитията от програмата на фестивала Opera Open пълнеха Античния театър. Акцент бе „Милосърдието на Тит” на режисьора Вера Немирова и визуалния артист Юлиан Табаков и мюзикълът „Семейство Адамс”.

Кулминацията бе честването на 70-годишнината на трупата през декември. Тогава в залата сред публиката бяха и някои от първите артисти в Пловдивската опера.

Най-сетне, след дълги и скандални процедури, бе избан изпълнител за реконструкцията и ремонта на Концертна зала в лицето на "Заечки" ЕООД. И макар да тече процедура по оспорване на строителния надзор, вече се вижда краят на дългата сага и трупата има перспективата и надеждата, че скоро ще се завърне в родната си сграда.

Танцовата гилдия в България пък посочи балета на Държавна опера-Пловдив за Танцова трупа на годината на Националните награди "Импулс", спектакълът "Ана Каренина" бе обявен за танцова продукция на годината, а хореографът Лео Муич бе отличен като автор на "Ана Каренина" в категория "Постановка на класическо или aдаптация на съществуващо танцово произведение". Извънредна награда за високи артистични постижения бе присъдена на Александра Савова - балерина от трупата на Пловдивската опера.

КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР – С МИСЪЛ ЗА НОВА СЦЕНА

Голямата новина от Кукления театър бе, че екипът планира да открие своя втора сцена в район „Тракия”. Идеята бе посрещната с възторг от публиката, а местната власт в лицето на администрацията и Общинския съвет даде зелена светлина на проекта. През тази година от екипа предвиждат  да подготвят проектната документация, а през 2025-а да пристъпят и към реализацията.

Както винаги, трупата не изневери и зарадва с интересни премиери младата си публика. Премиера имаше и спектакълът за възрастни „Апокалипсисът идва в 6 вечерта”.

Спектакълът „Невидимият Тонино” по Джани Родари, драматизация и режисура на Елица Пакова, спечели наградата „Икар” за „Куклен спектакъл”  на Съюза на артистите в България.
КОНЦЕРТИТЕ – ВСИЧКО ЗА ВСЕКИ

Много интересни концерти предложи годината на пловдивчани и гостите на града. Първото издание на „Франкофоли” доведе под тепетата LP, Имани, Елена Папаризо, Gims и Gente de Zona, заедно с тях на сцената на фестивала на Гребната база пяха Молец и Миро.

Пълен Античен театър посрещна и Kool&The Gang, Даян Рийвс, Мелъди Гардо, Ара Маликян, Майкъл Болтън, Крис Норман, Евгени Генчев, Йоргос Даларас, IL Volo. DJ Afrojack забавлява на фестивала Solar в Пловдив.

Plovdiv Jazz Fest също поднесе вълнуващи преживявания в двата си фестивални модула. В първия публиката се наслади на изпълнение на великия Иво Папазов-Ибряма, а в голямото октомврийско издание - Джоуи Калдерацо, Мигел Зенон, Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро, Франческа Тандои, Веселин Веселинов-Еко.РЕСТАВРАЦИИТЕ – БИТКАТА ЗА ИСТОРИЯТА НА ПЛОВДИВ

Къщата на д-р Проданов на Главната връща блясъка на фасадата си, бяха реставрирани къща Павлити, а новата сграда на Етнографския музей в къщата на Невена Атанасова в Стария град вървят ремонтни дейности и тя ще отвори врати. Освежена бе и зала „Съединение” на Историческия музей.

В район „Тракия” бяха възстановени мозайките на Трифон Неделчев и Маргарита Томова на бл. 15 и както и водната каскада от същите автори пред поликлиниката в квартала.

Усилени ремонтни дейности вървят в Данчовата къща. В емблематичната сграда на кръстовището на ул. "Арх. Христо Пеев“ и ул. „Кирил Нектариев“ ще отвори врати първото общинско кафене в Стария град.

ПРЕЦЕДЕНТ – ДА ОТКУПИШ ИМОТ ЗАРАДИ ЦЕННА МОЗАЙКА

СЕСОНКЦ обяви открита в частен терен на ул. „Александър Пушкин” 7а мозайка за безценна и препоръча на държавата или Община Пловдив да обезвъзмездят собственика с равностоен имот.  За съжаление процедурата все още не е осъществена, защото държавата обяви, че няма имот, с който да бъде компенсиран собственикът. Нещата са в ръцете на общината.ПЛОВДИВСКАТА ГРАДСКА ГАЛЕРИЯ – МУЗЕЙ НА ГОДИНАТА

Пловдивската градска галерия бе обявена за Музей на годината на церемонията за наградите „Наследство” на сдружение „Български музеи”.  Отличието бе присъдено за проекта „Реставрация на сграда и обновяване на Постоянна експозиция“ от петчленно жури, съставено от представители на музейни и галерийни институции от цялата страна.

ПАМЕТ ЗА ГРУПА РъБ – ЗНАЦИ НА ВРЕМЕТО

Едно събитие постави акцент върху работата на  РъБ. Творчеството на артистите художници Албена Михайлова, Румен Жеков, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Надя Генова, Павел Алберт, Моника Роменска и Венета Маринова във възникналата през 90-те години на 20 в. вече е документирано в монография и сайт.

Двигателят на проекта Емил Миразчиев гледа и по-смело напред – знаковата група артисти да имат свой музей.

КОНКУРСЪТ ЗА ДИРЕКТОР НА СТАРИНЕН ПЛОВДИВ – ЧУДОТО, КОЕТО НИКОЙ НЕ ОЧАКВАШЕ

Общината обяви конкурса за директор на „Старинен Пловдив след дълго протакане на процедурата. Първо бившият кмет Здравко Димитров покани журналиста Богомил Грозев да поеме института, но след натиск на обществото той бе принуден да се оттегли. След това за временно изпълняващ длъжността бе назначена доц. Елена Кантарева-Дечева. Това бе и първата подобна надпревара за поста от 2006 г. насам, когато за директор на института беше избрана Весела Илиева. Без конкурс като изпълняващи длъжността след нея поста са заемали Теодора Стойкова, Амелия Гешева, Минко Кафтански и Йордан Илиев, Богомил Грозев. 

Явиха се трима кандидати – временно изпълняващият длъжността Елена Кантарева-Дечева, Виделина Гандева и Иван Цанов. Комисията избра Елена Кантарева-Дечева.

КУЛТУРАТА – В НОВИ ПРОСТРАНСТВА

Новото място за култура на открито - Plovdiv Stage Park, отвори официално врати на Младежкия хълм тази година. Пространство за базари, игри, зона за забавление и сцени, които инициаторът Стефан Горанов предоставя безвъзмездно, ако събитието няма комерсиален характер, превърнаха Plovdiv Stage Park в фестивално място за събития на открито.

Че подобни нови културни пространства имат потенциал, доказа и Plovdiv Event Center. По-малко от година след отварянето му, центърът пребори конкуренция от цяла България  и бе избран за "Best Event Center of Bulgaria". Другото отличие бе за най-добър мениджмънт, а наградата отиде при мениджъра на Plovdiv Event Center Радослав Чилингиров.

УНА ДОХЪРТИ – ОТ ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ ДО ПЛОВДИВ ЗА ONE DANCE WEEK

Ирландската сензация Уна Дохърти, наградена от Венецианското биенале със „Сребърен лъв” през 2021 г., гостува в Пловдив с новата си творба „Navy Blue” за откриването на фестивала One Dance Week.  Спектакълът, ко-продукция на Big Pulse Dance Alliance, включваше оригинална музика от Jamie xx и Сергей Рахманинов.
ПЛОВДИВ – ДЕКОР ЗА ФИЛМИ

Кинаджии окупираха Понеделник пазара за снимките на филма „Гунди – легенда за любовта”. Това бе първата локация, която екипът на „Междинна станция” на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов бе избрал в Пловдив. В следващите дни и в началото на юли продукцията се мести за снимки в Стария град и на стадион „Пловдив”. Филмът разказва за любовната история на великия футболист Георги Аспарухов и съпругата му Величка Маркова.  

Красива любовна история, която разцъфва на два континента -  от Щатите до Франция, снимаше екип на „Bulgarian Uniffied Filming Organization" в Стария град на Пловдив.  Лентата е продукция на световния филмов канал Hallmark.

„Le Marche De Noel” („Коледен пазар”) превърна Хисар капия и пространството около къща „Георгиади” в приказна картина с елха, сняг  и красива украса. Наоколо  имаше красиви дюкянчета, а участниците в снимачния процес  бяха облечени в зимни дрехи на фона на топлото време в Пловдив.

ПРИРОДОНАУЧНИЯТ МУЗЕЙ

Природонаучният музей и през 2023 г. бе лидер по брой посетители. Екипът на Огнян Тодоров постоянно инциираше разнообразни събития, които генерираха огромен зрителски интерес. Най-необичайна бе Нощта в музея, когато деца не просто обиколиха експозиционните площи, но и нощуваха, а спалните им чували бяха опънати под купола на Планетариума.

Все още тече обществената поръчка за монтирането на соларни панели, с които Природонаучният ще стане първият зелен музей в България и ще си осигури почти изцяло необходимата електроенергия.

СВЕТОВЕН РЕКОРД НА НОЩ НА ЗВЕЗДИТЕ

Със световен рекорд завърши 12-ото издание на "Нощ на звездите" организирана от Фондация "Енчо Кирязов", която за пореден път се проведе на Античния театър в Пловдив, който беше изпълнен до краен предел, а билетите за шоуто свършиха отдавна. За първи път в света 7 мотористи караха мотори в Глобуса на смъртта. В съоръжението с размер 4 метра и 75 сантиметра влязоха екстремният артист Фреди Нок и неговите колеги, които постигнаха световен рекорд наживо в Пловдив. Нок е носител на цели 12 световни рекорда. 

НОВАТА ВЪЛНА – ТАЛАНТЛИВО ПЛОВДИВСКО МОМИЧЕ Е ЕВРОПЕЙСКА ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА НА БЕРЛИНАЛЕ

Маргарита Стойкова спечели изключително международно признание едва с първата си роля в пълнометражен филм. След като взе специалната награда на град Варна от фестивала "Златна роза" за изпълнението си в "Диада", тя бе избрана за една от 10-те "Европейски изгряващи звезди" в програмата на Берлинале. 

Програмата European Film Promotion избира актьори от цяла Европа от 1998 г. насам и ежегодно отбелязва постиженията им в рамките на един от най-реномираните кинофоруми в света. От 2009 насам броят им е ограничен само до 10 артисти от всички 37 държави.

НАЦИОНАЛНИТЕ ЕСЕННИ ИЗЛОЖБИ - ТРАДИЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ОТ 1971 Г.

Мотото на Националните есенни изложби, които се провеждат от 1971 г., през 2023 г. бе „Функции на състоянието“, а темата интерпретираха Деница Тодорова – графика/рисунка, Елизар Милев – стъкло, Емануела Ковач – графика, Йордан Велков – живопис, Кирил Станоев – фотография, Огнян Читаков – скулптура, Силвия Митовска – керамика, Слав Недев – живопис, и Станислав Беловски. Куратор от повече от 10 години е проф. Галина Лардева. Нейни са конкепциите, които провокират поканените артисти.

Форумът е едно от най-мащабните събития и през дългата си история се превърна в платформа за представяне на интересна комбинация от утвърдени артисти и младите лица на българското изкуство.