Пловдивската фондация „ЕДНО за култура и изкуства” осъди Национален фонд „Култура”, заради отказа за финансиране на проекта „ONE DANCE School – образователна и творческа платформа“. В жалбата си организацията иска от Административния съд да обяви за незаконно решението на експертната комисия и Управителния съвет на НФК.

Асен Асенов и екипът му кандидатствали по програма „Създаване”, модул „Устойчиви организации и фестивали”, Сценични изкуства, на НФК през 2023 г. Общата стойност на програмата е 492 956 лв. Техническата комисия за проверка по допустимост приела проекта и го допуснала към втората фаза на конкурса за оценка от експертна комисия. Тя не класира проекта, но документацията не са посочени мотиви и не е спазено изискването за форма на административния акт. Според Разпоредбата на чл. 9, ал. 2 от Наредба Н-5 комисията излиза с доклад за дейността си, с таблица, в която са посочени в низходящ ред като се почне от предложените за финансиране проекти, такива, за които няма средства, но са одобрени, и неодобрените. Всички те придружени с мотиви за класирането им. В документацията на НФК не става ясно какво е установил всеки от експертите, работили по проекта и каква оценка е поставена. Не става ясно защо не е одобрен. Изложените констатации в оценъчната карта са твърде общи и не посочват кои критерии не е спазила кандидатстващата организация.

Такива обаче липсват не само в протокола на експертите, но и в решението на Управителния съвет, с което се приема оценката на комисията. Незаконен е и протоколът на УС, защото не е подписан от всички членове, участвали на заседанието. Затова Административният съд на Пловдив отменя решението на Управителния съвет и връща преписката в Национален фонд „Култура” за ново произнасяне по проекта. НФК трябва да поеме и съдебните разноски на фондация „ЕДНО за култура и изкуство”.
Проектът „ONE DANCE School – образователна и творческа платформа“ е трябвало да се реализира в периода 1 декември 2023 – 31 юли 2024 г. Общият бюджет на е 138 852 лв., а исканата сума от НФК е 69 192 лв.

Образователната и творческа платформа ONE DANCE School е международно събитие с участието на хореографи от България и чужбина и училища от Пловдив. В няколко етапа ще се проведат образователни модули, творчески работилници и ще се създадат спектакли с участието на ученици, които да бъдат представени напълно безплатно в публично пространство. Платформата ще послужи и за вдъхновение, рисърч, менторство между екипа и артистите, които да създадат спектакли за голямата сцена.
Като организатори на най-големия международен фестивал за съвременен танц и пърформанс в България – One Dance Week, фондацията иска на надгради събитията си в Пловдив. Целта е през месеците на съвместна работа да се проведат образователни модули и физикални творчески работилници, които да доведат до: създаване на 5 завършени спектакъла с участието на учениците, които да бъдат представени пред широката публика напълно безплатно и публично централно пространство в Пловдив; да послужат като творческо вдъхновение/период на рисърч и анализ и менторство от страна на екипа на фестивала за j,r;d артисти, които да създадат спектакли за голямата сцена, и чиито премиери да бъдат представени в програмата на фестивала One Dance Week през 2024 и 2025 г.

Решението е на Административния съд под тепетата и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Това е второто дело, което фондация "ЕДНО за изкуство и култура" води срещу НФК. По първото Административният съд на Пловдив отново отсъди в полза на организацията. Управителният съвет обжалва във ВАС и отново загуби делото. След това отказа за изпълни решението проектът на фондацията да бъде разгледан отново. Това доведе до поредното дело, по което предстои да се произнесе ВАС.

Снимката е илюстративна