Пловдивчанката Деляна Лазарова спечели първото международно състезание за диригенти „Siemens Hallé”. Освен парична награда от 15 000 британски лири, Лазарова ще изпълни двугодишен ангажимент като асистент-диригент един от най-старите английски симфонични оркестри и основен ръководител на младежкия оркестър „Hallé”. Деляна ще влезе в новата си роля през септември 2020 г. и по време на мандата си ще работи под строгото наставничество на музикалния директор на „Hallé” сър Марк Елдър. Ролята й ще бъде и да подпомага други гостуващи международни диригенти.  Втора награда - парична награда от 3000 паунда, бе присъдена на родения в Венецуела Родолфо Бараес, а трети остана британският диригент Джоел Санделсън с парична награда от 2 000 паунда. В конкурса участваха 287 кандидати от 55 държави от всички континенти, пише Plovdivtime.bg.

Съдийската комисия, избрала победителката, се състоеше от екипа на Hallé Artistic, воден от сър Марк Елдър; проф. д-р Стефан Фрухт, художествен ръководител на Програмата за изкуства на „Siemens”; Арна Кристин Ейнарсдотир, управляващ директор на Националния оркестър на изкуствата в Канада; Карола Реул, управляващ директор на „Junge Deutsche Philharmonie“; и Джулия Албрехт, директор на отдела за управление на артисти в Konzertdirektion Schmid. 

Международният конкурс за диригенти на Siemens Hallé се основава на забележително партньорство между Hallé и Siemens AG. Създавайки връзки между инженеринг и музика, Siemens и Hallé  радват аудиторията в Манчестър, с концерти и множество образователни и обществени проекти. 

„Беше седмица на огромно вълнение за всички нас да се срещнем и да работим с тези прекрасни млади диригенти, които са в началото на кариерата си. С толкова изключителен талант, изборът на победител беше много труден, но аз съм щастлив да приветствам Деляна като новия млад диригент на „Hallé” и с нетърпение очакваме нашата съвместна работа”, каза сър Марк Елдър. 

„Изключително съм развълнувана, че получих тази награда. Беше невероятен опит за мен и много ми хареса да работя заедно с такива талантливи колеги. Считам за голяма привилегия да мога да работя с „Hallé” и сър Марк Елдър, които считам за изключителен творец и интелектуалец. С нетърпение очаквам следващите две години и ще бъда част от семейството на „Hallé", каза Деляна. 

Родената в Пловдив диригентка е носител на множество награди, работила е с оркестри в Европа, САЩ и Азия. Деляна е възпитаник на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив, където завършва с цигулка при Виолета Стоянова. Учи в Държавния университет на Луизиана в Щатите, после в музикалната школа на „Джейкъбс“ в Индиана. Оркестрово дирижиране завършва в Университета по изкуствата в Цюрих. От 2013 до 2015 г. е концертмайстор в Симфоничния оркестър на Монтгомъри. За сезона 2017-2018 е поканена да бъде гост концертмайстор за Симфоничния оркестър на Лубок. Ръководила е Симфоничните оркестри на Мейнинген, Порт Анджелис и Пазарджик, както и Естонския фестивален оркестър. През 2017 и 2018 г. е удостоена със стипендия за дирижиране на името на Бруно Валтер за фестивала Cabrillo в Санта Круз, Калифорния. Получава признание за дирижиращия конкурс на Бетовен в Англия, с участието на лондонските класически солисти, и е избрана да бъде диригент на Колорадо Малер Фест, 2018 г. Солист и диригент е в престижни оркестри в Европа, Азия и Северна Америка. Работила е и учи в майсторски класове с артисти като Бернар Хайтинк, Пааво Ярви, Леонард Слаткин, Лари Рахлеф и Кристиан Маселару. 

34-годишната Деляна Лазарова е дъщеря на композитора Нели Лазарова, чиито творби познаваме от спектаклите на Кукления театър в Пловдив, и на журналиста Любомил Лазаров, популярен сред зрителите под тепетата от изявите си в ПОТВ. Братът на Деляна също е журналист – Борислав Лазаров от bTV. 

Освен изключително престижното назначение, което Деляна спечели в тежкия и авторитетен конкурс „Siemens Hallé”, тя има и други сериозни ангажименти - предстои й да дирижира симфоничния оркестър на унгарското радио, оркестъра на албанското радио, както и работа с италиански оркестри. Лазарова ще участва и в тазгодишното издание на фестивала в Аспен.