Пловдивчанката Ванеса Катрин ще представи пърформънса си „Вечност” с участие от на хора на ансамбъл „Тракия” на 5 декември от 18 часа в Малката базилика.  Бутиковото събитие е част от празниците „Светлина и надежда” на Общинския институт „Старинен Пловдив”.

Ванеса Катрин, която е автор и главен артист в уникалното представление, от години живее в Италия, пише PlovdivTime.bg. Възпитаничката на Художествената гимназия и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” е създател на много иновативни проекти, които реализира в различни пространства – от италиански дворци, концертни зали, манастири, до клубове като световноизвестното Hard Rock Café.

Любопитното в нейните  търсения е, че тя създава изкуство на живо пред очите на публиката, без репетиции, без сценарий.

Специално за спектакъла си под тепетата пловдивчанката ще черпи вдъхновение от българската народна музика и от неповторимата атмосфера в Малката базилика.

„Занимавам се с това от четири години. Моите пърформанси представляват синтез от различни видове изкуство. Откакто разбрах, че „страдам” от синестезия, тоест когато слушам музиката, я превеждам в тоналност, не в цветове, реших, че трябва да покажа изкуството и по този начин. Черпя вдъхновение от самата музика и по този начин се раждат образите в картините”, разказва Ванеса Катрин.  Тя се спира на темата за вечността за пловдивския си спектакъл, защото иска да покаже моменти, изпълнени с любов. 

„Вечността е тази, в която  времето спира. Целият пърформанс представлява едно търсене и преход от миналото  към новото. А  търсенето започва от корените. Затова избрах за първи път в свой проект българската народна музика”, казва пловдивчанката. 

Какво е усещането да твориш пред публиката, как реагират присъстващите, защо е избрала Италия и Флоренция за свой втори роден дом и как се пробива извън родината, вижте видеото на разговора с Ванеса Катрин: