Година на много радости, донесла слава на артистите и талантите на Пловдив навсякъде по света – такава бе и отминаващата 2019-а. Ето кои бяха творците и младите лица, за които ви разказахме и какви постижения имаха:

Пловдивският музикант и композитор ТИХОМИР ХРИСТОЗОВ създаде звуковия дизайн на официалния трейлър на новия филм „Годзила“. Талантливият възпитаник Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ от години работи по проекти на телевизионни канали като Discovery Channel, MTV, NGEO. Пише музика и за реклами на сериали. Участвал е в световни проекти като „Красавицата и звярът“ и „Жената чудо“. В творческата му визитка се вписват и музикалните картини за късометражните филми на режисьора Мирослав Трифонов. Писал е музиката и за ленти за Боливуд.

Пловдивчанинът КАЛ АТАНАСОВ спечели награда Еmmy за изключително индивидуално постижение в областта на  анимацията в раздел „Дизайн и персонажи” за филма „Crow: The Legend”. Призът Daytime Emmy е за забавни програми, излъчвани през деня. „Crow: The Legend” беше пуснат през ноември 2018 г. и оттогава има почти 7 милиона гледания през различните платформи. По-рано „Crow…” спечели и наградата Annie за най-добра продукция на виртуалната реалност, както и други 4 номинации за наградата Emmy. Наградите Emmy са най-голямото признание, което една телевизионна продукция може да получи в САЩ, съобщава Свободна Европа. Това е втората награда Emmy за талантливия пловдивчанин. Първо спечели студентско ЕММИ за късометражна анимация за „The Wishgranter” - красива петминутна анимация, която пловдивчанинът създаде в екип със състудентите си Еко У  и Джон Макдоналд. 

Пловдивчанката СМИЛЯНА ЗАХАРИЕВА е горд притежател на световен рекорд на Гинес. Тя бе обявена за най-силния глас на планетата, след като при специални условия, прецизните уреди отчетоха 113.8 децибела. "Щастлива и горда с рекорда на Гинес. Вписаха ме в историята за най-силния глас на планетата! Току-що ме известиха", сподели Смиляна. Новината Захариева научила преди часове по време на посещение при будистки монаси в Шри Ланка. Гласът на певицата, възпитаник на Музикалното училище в Котел и на АМТИИ в Пловдив, пребори рекордите с вълнуващата песен "Дельо хайдутин". 

Лентата „Вино от глухарчета“ на пловдивчанката ПЕТЯ АНГЕЛОВА взе наградата за най-добър експериментален филм на North Beach American Film Festival, Maryland, USA. Форумът е един от най-престижните американски фестивали за експериментално кино.   Документалният филм „Вино от глухарчета“ (Dandelion wine; 27 минути), на който тя е режисьор, продуцент и сценарист, е вдъхновен от едноименната книга на Рей Бредбъри. Материалът за филма е заснет в продължение на два месеца в САЩ – Маями, Сент Августин,  Джаксънвил, Фернандина бийч, Форт Лотърдейл, Шарлот и др., в Европа – Мюнхен –  международно въздушно пространство, а консултант на филмовата продукция е проф. Людмил Христов – ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на НБУ. 

Българо-гръцкият филм "Бащата" на пловдивчанина ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ спечели голямата награда на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Той бе отличен с "Кристален глобус" по време на бляскава церемония в чешкия град, след съревнование с още 11 филма.  "Бащата" е третата съвместна продукция на Кристина Грозева и сина на безизвестния пловдивски художник Вълчан. Предходните им два проекта "Урок" и "Слава" също получиха международно признание. Новият проект на тандема Петър Вълчанов и Кристина Грозева „Триумф” пък спечели приза за развитие на копродукции  Eurimages  по време на петото издание на International Audiovisual Market в Рим с 2500 участници. Наградата представлява финансова подкрепа в размера на 20 000 евро за развитието на идеята. Представен от Петър Вълчанов и Дечо Таралежков, проектът бе едно от 16-те заглавия от цял свят, селектирани да участват в секцията за копродукции на игрални филми на тазгодишното издание на форума.

Пловдивски ученик спечели най-престижната награда от лагера на НАСА в Турция. Осмокласникът от Езикова гимназия „Иван Вазов” ГЕОРГИ ИЛИЕВ бе част от втората група от 38 българчета, които се завърнаха от Измир преди броени дни. Там учениците усвояваха не само знания за работата на астронавтите, но и екипна работа в международна среща с най-новите технологии. Десет от децата бяха наградени, като Георги получи медал за "Най-високи отличия за занания и умения в космонавтиката и наличие на всички качества на бъдещия космонавт". Тази награда не е била печелена от български представител от 7 години.

Дванадесетокласникът от Езикова гимназия "Пловдив" ЕВГЕНИ СТАТЕЛОВ спечели златен медал на 51-ата Международна олимпиада по химия в Париж. Пловдивчанинът и съотборниците му Камен Петров (12 клас, НПМГ София), Дамян Францов (11 клас, СМГ) и Михаил Паскалев (12 клас, НПМГ София) се състезаваха за отличия срещу талантливи химици от 80 държави по цял свят. Равносметката от участието на българските младежи е 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам българският отбор се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България“.

СОНЯ ЙОНЧЕВА за пореден път показа силата на българския талант и в годината, когато стана майка на момиченце, продължи редица престижни изяви. „Пиратът", или радостта на белкантото", "Йончева си спечели правото да бъде наричана "Ла Йончева" или го доказа отново. Тя изпя операта с впечатляваща вокална мощ", "Тя стана една от великите сопрани (Мария Калас, Монсерат Кабайе, Лучия Алберти, Рене Флеминг и Мариела Девиа), пели тази опера" - това са само някои от отзивите в испанската преса за новата постановка на мадридския Кралски театър с българката Соня Йончева и мексиканския теноp Хавиер Камарена.

Професор от Пловдив стана член на Кралското дружество по хирургия. Името му е РОСЕН ДИМОВ - български лекар с международно признание, който гради кариерата си тук, в България. Проф. Димов е началник на Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Каспела” и е преподавател по хирургия в Медицински университет-Пловдив. Едновременно с това е и единственият действащ лекар у нас, който беше поканен за член на Кралското дружество по хирургия в Лондон.

Програма за колонизиране на Слънчевата система донесе първа награда на абитуриента от Езикова гимназия „Пловдив” ДИМИТЪР ФЕРДИНАНДОВ на националния конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”, организиран от фондация „Еврика”. Церемонията по връчването на отличията за конкурса, в който участваха над 1300 млади хора, бе в Националния политехнически музей в София в Деня на народните будители. 

Талантливият ГЕОРГИ ГРОЗЕВ спечели поредното си престижно отличие след престижния концерт в Карнеги Хол. Младият пловдивски тромпетист се представи в IV-а възрастова група, категория “Инструменталисти”, на конкурса "Път към славата" и завоюва най-голямото отличие - Гран при, както и едногодишна стипендия от Министерството на културата на България. През годината възпитаникът на Музикалното училище стана стипендиант на фондациите на Енчо Керязов и Димитър Бербатов.