Пловдивският галерист и меценат Георги Иванов-Жорж Трак е човекът, с чиято помощ бе реставриран лъвът на паметника на Шипка. Възстановяването на светинята завърши дни преди честването на 142-годишнината от боевете на Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война. 

Най-големият лъв на Балканския полуостров възвърна блясъка си с помощта на културен център „Тракарт” и фирма „Рестстрой” ООД, която стои зад реставрацията на Градската художествена галерия в Стария град на Пловдив. 

„Работихме четирима души – аз, Емил Ненов,Марина Ненова и Петър Стоилов по зададена технология от Петя Пенкова. През целялото време се налагаше да следим времето. Справихме се с много вятър и дори с бури”, разказа Жорг Трак пред PlovdivTime.bg. 

Лъвът е с внушителни размери -  13 тона бронз на 54 сегмента, а е дълъг 9 м. Висок е 6 м, а когато човек застане до статуята, достига до корема й. 

170 метра е общата площ, която Жорж Трак и колегите му обработили. Положили месингови вложки и оловни пластини, а за повърхността спазили технология отпреди 90 години. Така само за два месеца една от светините е възстановена. 

Жорж Трак от години последователно и отдадено помага за възстановяването на българските светини като Желязната църква в Истанбул и българската църква в Одрин.