Етносите на Пловдив се обединяват за вълнуващо издание на фестивала "Етно кухня на колела" от 17 до 19 май на откритите площи до Джумая Джамия.  В първия ден на панаира пловдивчани и гостите на града ще могат да видят на едно място не само етносите с най-стара история под тепетата, но и участници от други народности от града и региона. Благодарение на усилията на представителите на италианската, руската, еврейската, арменската и турската общност, всяка кулинарна вечер се превръща в празник на уличното изкуство, пише PlovdivTime.bg. 

През 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата, етно панаирът на кулинарното изкуство ще се проведе под мотото “Заедно на трапезата”.  Съпътстващите събития са свързани с основната идея – независимо от етническия си произход и религия, всички можем да споделяме храната си, и то заедно, на една трапеза.

Студентите от етно формация „Жарава“ ще открият третото издание на форума с изпълнение на живо на популярната народна песен „Вечерай, Радо“, записана под аранжимент на ръководителя на групата пловдивският музикант, преподавател и композитор Владимир Величков. Младите музиканти, чиято популярност вече надскочи границите на България, са подготвили и една много специална изненада за първите посетители и участници в панаира.

През 2019 г. „Етно кухня на колела“ ще се проведе със специалното участие на “Сдружение традиции за бъдеще” и представители на Международния Съвет на самодейните средища. 

Панаирът на кулинарното изкуство е проект на фондация "Заедно" и е част от културния календар на Пловдив.