Спектакълът “Одисей” е избран да открие един от най-престижните световни театрални фестивали Madách International Theatre Meeting в Националния театър в унгарската столица Будапеща на 6 април.
 
"11-ият MITEM  ще бъде открит със зашеметяващата визуална постановка на водещия български режисьор Диана Добрева. Ще аплодираме и Римас Туминас, Ян Фабр, Теодорос Терзопулос и Алесандро Сера, които ще имат световната премиера на най-новите си продукции в Будапеща. Испанският драматург Хуан Майорга ще направи своя дебют в Будапеща като режисьор на собствената си пиеса", обявиха организаторите.
 
Добрева е представена в обзорния материал за фестивала: "Тя постига първия си успех през 2006 г. с „Медея“ и е поканена в Авиньон. Нейната визуално зашеметяваща продукция „Одисей“ е създадена в рамките на проекта „Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек“ в Пловдив, като част от програмата на Европейска столица на културата".
 
"Търсихме светлината, последвана от Одисей. За Одисей пътуването до Пенелопа, любовта на живота му, всъщност е пътуване към самия себе си", казва Диана Добрева. Тя не скри, че е безкрайно щастлива от признанието за "Одисей", особено в компанията на световни имена на театралната сцена.
 
Спектакълът вече получи международно признание, след като бе отличен с Гран При за най-добър спектакъл, а призът за режисура бе връчен на Диана Добрева на Международния театрален фестивал "Стоби" в северномакедонския град Велес. 
 
Спектакълът е носител на награда "Пловдив" в раздел "Театър", награда "Пловдив" за Александър Секулов в раздел "Художествена литература" за пиесата, награда "Икар" за майсторско техническо осъществяване.