Освещаването на върбовите клонки тази година ще се извърши в навечерието на Цветница, след празничната вечерня. Раздаването им ще става в двора, а не вътре в храма, като ще се съблюдава строго спазването на дистанция между вярващите. Това е записано в разпореждането, издадено от Пловдивския митрополит Николай във връзка с отбелязването м църквите на предстоящите християнски празници Цветница, Великден и службите по време на Страстната седмица.  

Също така на Велики Четвъртък няма да има общ маслосвет, а само помазване на желаещите миряни. 

На Велики Петък след изнасянето на Плащаницата и поставянето й в средата на храма за поклонение, тя ще бъде покрита с найлоново или PVC покривало. След всеки богомолец трябва да се почиства с дезинфектант и да се спазва регламентираното разстояние между вярващите.

В нощта на Възкресение Христово, да бъдат спазени всички изисквания в Синодалното окръжно писмо, гласи още разпореждането на митрополите Николай.

В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на т. нар. Второ Възкресение, няма да се организират общи съвместни богослужения там където имат такава практика, а всеки свещеник  ще отслужи службата в храма си. Поздравът на свещениците към миряните в Пасхалните дни ще става от солея, без изнасянето на кръста, Евангелието и иконата на Възкресение за поклонение.

По време на празниците Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово продажбата и паленето на църковните свещи ще се осъществява пред храмовете, като се осигурява дистанция между вярващите, се казва още в разпореждането на Митрополит Николай.