Кръстю Кръстев обяви конкурс за избор на нов директор на Драматичен театър-Пловдив, след като той стана министър на културата в настоящия кабинет. Изискванията са кандидатите да имат висше образование със степен "Магистър" в областта на "Изкуства" или "Хуманитарно образование" с направление "Театрално и филмово изкуство", "Филология" или "Арт мениджмънт", "Мениджмънт в сценичните изкуства", "Културология". Трябва да имат минимум една година професионален опит в областта на културата.

Кандидатите трябва да имат организационна компетентност и способност за планиране и организиране дейността на театъра, да познават законодателството в областта на културата, както и да познава структурата и функциите на Министерство на културата.

Конкурсът се провежда чрез разглеждане на представените документи и концепция за развитието на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов"-Пловдив и събеседване. Те се подават в срок от един месец в Министерство на културата, считано от днес.

Кандидатите ще трябва да представят и концепция за развитието на театъра за срок от 4 години. В нея трябва да има подробен репертоарен план с постановъчни екипи за първата година, тенденции в развитието на репертоара за останалите години - жанрови намерения, постановъчни екипи, възможности за разширяване на зрителската аудитория, планиране на основните показатели: брой спектакли за една година, брой зрители, средна цена на билет; планиране на съвместни проекти с други театри, с международни организации и други културни организации.

Припомняме, че преди да стане министър в настоящото правителство, Кръстев ръководеше трупата под тепетата в продължение на 13 години. За този период бяха реализирани много и мащабни театрални постановки. Кръстев работи заедно с драматурга Александър Секулов. През 2022 г. бе награден със специалната награда „Пловдив“ за „изключително високи творчески постижения в областта на културния и театрален мениджмънт,  поддържане на високо художествено и професионално ниво на театралната продукция, поддържане на най-високи професионални стандарти в театралното изкуство, довели до спечелени близо 50 награди „Икар”, „Аскеер”, „Пловдив” и други”.