На 31 май се открива един от знаковите международни фестивали на Пловдив – „Черната кутия“. Международния фестивал за театър и съвременен танц вече е запазена марка на Плодив, като отразява новите тенденции в европейското и световно театрално и танцово изкуство. Благодарение на него пловдивчани и и гости на града от България и чужбина могат да видят трупи на световно ниво. 

През годините в Пловдив вече са гостували над 100 индивидуални творци и трупи от 26 страни от 4 континента. 

Тази година ще бъдат представени девет международни събития от седем държави – Австрия, България, Израел, Италия, Румъния, Япония и Чехия. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, творчески срещи и филмови прожекции. Партньори на 13-то фестивално издание са Министерството на културата, Община Пловдив, Италианският културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на Белгия, КЦМ 2000 АД, Драматичен театър – Пловдив, Държавен Куклен Театър – Пловдив, Театър А’парт, Културен център Тракарт, НГ Сценични и екранни изкуства и Фондация „Пловдив 2019“.

Официален гост на фестивала ще бъде актьорът и режисьор Деян Донков.

Дни преди откриването на 13-тото издание на феста разговаряме със Слава Младенова, артистичен директор на фестивала.

- За тринадесет години Международния театрален фестивал „Черната кутия“ се превърна в културна традици. Как се постига това?

- Вероятно с оптимизъм, упоритост и вяра. И еднакво толкова – с идеи, находчивост, професионализъм, обмяна на опит. Всъщност трябваше да започна с това – при едно такова голямо събитие най-важното е да се намерят точните партньори. И ние ги намерихме. Без подкрепата на Община Пловдив и Министерството на културата фестивалът в този формат не би бил възможен. Впоследствие се появиха и новите ни партньори – Посолствата на САЩ, Израел, Белгия, Австрия,  Италиански културен институт, Гьоте институт, Унгарски и Полски културни центрове.

Радваме се на ежегодната подкрепа на Издателска къща „Хермес“, а от тази година и на един от най-големите меценати в  Пловдив – КЦМ. Имаме логистичната и финансова  подкрепа и на други наши близки партньори и съмишленици.

- Вие живеете в Монреал, който е известен като един от най-големите фестивални центрове в света. Имаше ли нещо, на което ви научи фестивалната практика в Монреал, а и вашата творческа кинорежисьорска практика?

 - Фестивалът ни обединява българските фестивални практики с тези, които са особено успешни навън, тоест  мисля, че с времето намерихме успешния начин на работа за нас тук. Членуваме в различни международни мрежи за сценични изкуства.  Артистите, които участват на фестивала селектираме на принципа на отворените покани, годишно получаваме стотици предложения. Други каним директно тъй като сме запознати  и впечатлени от работата им.  

 - Какво казва статистиката през годините за броя на участниците, за държавите, от които те идват?

 - През годините в Пловдив вече са гостували над 100 индивидуални творци и трупи от 26 страни от 4 континента.

 -  А как се надгражда този голям и труден за организация, формат?

-  С планиране, с институционална подкрепа, със създадени контакти. Надграждането е не само съзнателен, преднамерен процес, но и естествено саморазвитие. Ако една система, както и фестивал,  не расте и не се развива, то другия процес е да се свие и изчезне.  Ето, например, в продължение на две години реализирахме съвместен проект с изключителната подкрепа на Фондация „Пловдив -2019“ и в партньорство на Драматичен театър Пловдив и Националната гимназия за сценични изкуства – „Международен обмен на организации и фестивали в областта на сценичните изкуства“. В Пловдив гостуваха три големи танцово-театрални компании от Марсилия, Берлин и Лече. Това не бе самоцел, а истински обмен на идеи и създаване на нови контакти. В резултат на това имаме договорености с нашите партньори от Берлин и Лече да участват в „Черната кутия“ през следващата година. Ето така, по то този път на обем, контакти и диалог развиваме фестивала.

 - Какво ще видим в тазгодишното издание?

 - Изборът  бе труден измежду многото силни предложения от цял свят. Фестивалното издание за 2019  представя театър и съвременен танц от Австрия, Италия, Израел, Белгия, България/Япония, Румъния и Чехия. Представленията и творчески срещи  ще се реализират на сцените на Драматичен театър, Куклен театър - Пловдив, Театър  А’парт, Културен център Тракарт, Галерия УПАРК.  

Пограмата включва както класически така и физически, визуален и танцов театър, куклен театър, музикално-театрални постановки, творчески срещи, и премиери на книги и филми свързани с театъра и танца. Сред нас ще бъдат едни от най-известните творци и лица на театралното и танцовото изкуство у нас  -  Мила Искренова, Деян Донков, Христо Мутафчиев.