Бившият магазин Галеро вече има ново име – СКЛАД. Пететажната сграда на ул. „Екзарх Йосиф” в Тютюневия град бе наета от „Пловдив 2019” и вече започва да функционира като едно от новите артистични пространства под тепетата.

Името СКЛАД е избрано от екипа на фондацията, оганизатор на Европейска столица на културата, измежду 40 предложения, дошли от последователите на инициативата във Фейсбук.

Първите артисти, които изпълват с живот пространствата, са оркестърът на Пловдивската опера. Обособено е пространство и за репетициите на балетната трупа, разказа изпълнителният директор Кирил Велчев.

Бившият тютюнев склад ще посрещне и 37 артисти и организации, които пристигат под тепетата за първите творчески резиденции по програмата ADATA AiR. Те ще подготвят своите проекти за откритите пространства на Адата и Марица точно в СКЛАД, който ще се превърне в международно ателие. Работата на избраните творци  ще продължи и през следващата година, а пикът ще е специална лятна програма.

СКЛАД ще приюти и редица от акцентните събития в официалната програма. Едно от тях – обявено вече на сайта на Пловдив-Европейска столица на културата, е  Love Swing Dance Festival от 26 до 29 септември 2019 г. Фестивалът, който е част от платформата „Релаксиране” и клъстера „Раздвижи града”, се организира от Линдихоп България. В продължение на четири дни пловдивчани и гостите на града ще се учат от най-добрите преподаватели по суинг в света, ще има международни състезания в различни категории, шоу програма, музика на живо.

В СКЛАД ще се случи и друг интересен проект „Малък театър на края на света… Опус ІІ” – лаборатория за съвременен куклен театър на театър Дьо ла Масю – Екзил Гарсия Румей.

Артистите участници в проекта ще представят своя необичаен поглед към света с поредица представления – от 20-30 април 2019 г. гостите ще могат да гледат “Луната”, а в периода 10-14 декември 2019 г. -  “Най-малкият театър на края на света”.

„Малък театър на края на света… Опус II” повежда зрителя сред меандри от коридори, за да достигне до малка черна кутия, в която го очаква един стол и един свят. Увличащият спектакъл започва, зрителят е сам, но не самичък, защото само с три движения куклата разкрива цялата история на човечеството  - от зараждането му, през зрелостта, до пазвите на вселената.

Всичко се случва като в сън. Тази миниатюра сякаш предава сигнал от дълбините на времето и задвижва дълбините на мисълта, където са всички въпроси. Накрая, когато всеки е приел част от посланието, то става  негово, но споделено и съставящо общата памет.

Проектът на  театър Дьо ла Масю -  Езекил Гарсия Румей е част от платформата „Трансформиране” и клъстера „Градски мечти”.

Тепърва екипът на фондацията ще оповестява и другите събития, избрали СКЛАД за своя сцена.