Земеделецът Красимир Кумчев внася ново предложение за локация на съвместния им проект със скулптора Цвятко Сиромашки за Фонтана с Ябълката. Преди дни той обяви, че оттегля проекта си, тъй като от Общинския съвет им обяснили, че за стълбите до Джумая джамия има друг план. Двамата разглеждат новото разположение да бъде на стълбите на „Каменица“ в центъра на Пловдив.

 „След като обявих в социалните мрежи, че оттеглям предложението за Фонтана, последва вълна от реакции на хора, които настояваха това да не се случва. След два дни размисъл решихме, че все пак трябва да се вслушаме в онези, които повече от година ни подкрепят“, заяви пред TrafficNews радетелят на идеята.

Красимир Кумчев оттегля предложението си за Фонтана - Ябълка зад Джумаята800 подкрепиха идеята, но мнозина смятат, че мястото на тази композиция не е там

Земеделецът припомни, че голяма част от творческите гилдии и знакови лица в Пловдив са подписали петицията за изграждане на Фонтана с Ябълката именно на ул. „Константин Иречек“. Същите, както и още близо 600 граждани, дали подписа си, са подкрепили идеята за промяна локацията на проекта, но не и неговото оттегляне, допълни Кумчев.

Така и решихме – не го оттегляме. Новото място, на което се спряхме, е водната каскада на „Каменица“. Разбира се, не оттегляме предложението на улица „Константин Иречек“. Предстои Комисиите в Общинския съвет да разгледат предложенията и тогава ще видим какви ще бъдат нагласите“, заяви земеделецът.

До този момента обаче както подкрепа, проектът на Кумчев и Сиромашки срещана и доза неодобрение. Намерението им далеч не допада на мнозина, а според някои архитекти, фонтанът би бил прекалено силен акцент на място, в което има концентрация на исторически сгради.

Пламен Панов: Мястото на Ябълката не е до Джумая джамияПредстои предложението да се разгледа от местния парламент

Кумчев напомни, че идеята на Фонтана с Ябълката няма никаква политическа или религиозна обвързаност. Земеделецът е категоричен, че хилядолетната история на Пловдив, плодородието на Тракийското поле и пълноводието на река Марица са залегнали в основите на проекта, който Кумчев определя като благороден.

Лично аз си мислех, че това предложение ще мине с почти пълно съгласие на Общински съвет. Даваме си сметка, че по някакви причини, включително и междуличностни, проекта може да не им хареса. Истината е, че за нас остава най-важно това, което пловдивчани смятат, понеже правим този проект за тях“, сподели пред TrafficNews вносителят на предложението.

Припомняме, че на 27 октомври предстои сесия на Общински съвет, където трябва да бъде гласувана вече разгледаната от Комисията локация за скулптурната пластика.

Очаквайте подробности.

Предишното предложение за локация на Фонтанът с Ябълката до Джумая джамия:

Новото предложение за разположение на скулптурната пластика на стълбите на "Каменица":