Най-големите институции и фестивали за изпълнителски изкуства под тепетата - Държавна Опера-Пловдив, Драматичният театър, Кукленият театър, Пловдив, ONE DANCE WEEK, Пловдив джаз фест, театрален фестивал "Сцена на кръстопът" инициират подписването на Меморандум за разбирателство с кандидатите за кмет на Пловдив. 

С документа, който трябва да бъде ратифициран на 22 октомври, артисти и политици ще дадат знак на съгласие между всички страни, че устойчивостта на проекта „Пловдив-Европейска столица на културата 2019 г.” след годината на титлата, ще бъде гарантирана с конкретни мерки. 

В документа са посочени няколко ключови точки: 

- продължаване на дейността на фондация „Пловдив 2019” и след 2019 г. и надграждане на нейната експертиза и капацитет; 

- приемане на бюджет за култура за 2020 г. на град Пловдив в размер на 6% от общия бюджет на град Пловдив. Този ангажимент е деклариран на стр. 115 в книгата, с която град Пловдив кандидатства и спечели титлата „Европейска столица на културата 2019” пред европейското жури; 

- организиране на съвместна конференция за бъдещето на Пловдив като културна столица между Община Пловдив, фондация „Пловдив 2019”, културните институции и фестивали, подписали този меморандум и културните институти на държавите-членки на ЕС представени в България най-късно през декември 2019 г.; 

- приемане на правила до края на януари 2020 г. за тригодишно финансиране на най-значимите събития за изпълнителски изкуства в града, което да създаде условия за програмиране на продукции на значими имена от световната сцена, участие в големи европейски копродукции за изпълнителски изкуства и да позволи създаването на предпоставки за конкурентноспособност на пловдивските събития на европейската културна карта.