С изцяло нова акустична и осветителна техника, нови настилки, нови удобни столове и красива сцена ще посреща публиката си Кукленият театър след сериозния ремонт, който предприе миналата и началото на тази година. Стените в зрителната зала са покрити със специален акустичен кнауф, монтирани са 16 звукови диспенсери, а озвучителите вече ще работят на направения за тях балкон и ще чуват реално звука в залата. Всичко това ще направи преживяването на зрителите още по-вълнуващо, защото освен прекрасна визия и звукът ще бъде съвършен.

Така куклениците под тепетата се сдобиват с една от най-модерните бази, защото някои от екстрите ги няма дори и в Народния театър „Иван Вазов“ – например новият балкон за озвучителите. Това ще създаде възможност в залата освен представленията да се провеждат и музикални събития при изключително добри акустични условия.

Дотук ремонтът е на сума 670 000 лв. – в нея освен видимите неща в залата и фоайето, са подменени отоплителната и климатичната инсталации, вентилацията. Включени са разходите по укрепването на гредореда, тъй като сградата е строена 1903 г. и е надстроявана на два пъти през 1926 и през 1955 г.

От 1957 г. инвестиция в такъв мащаб в тази сграда не е правена, подчерта директорът на Кукления театър Виктор Бойчев.

Тепърва предстои красивата сграда на ул. „Христо Г. Данов“ да бъде преобразена и в други свои части. Сутеренната част ще се превърне в център за забавления за децата с атракцион и изложба на най-знаковите кукли от спектакли на трупата, а в двора ще има открита сцена. Това е възможно, след като общината прехвърли земята на държавата.

Инвестицията в двете нови артистични пространства ще бъде около 670 000 лв.  през тази година.

Първото представление е на 2 февруари – „Патето Жълтурко“ от 10.30 и 11.45 ч. На следващия ден е „Болен здрав носи“.

Пловдив е като феникс, изгаряме, но вървим напред. Страхотно е това, което виждаме тук, каза кметът Иван Тотев. Той отбеляза колко хубаво, комфортно и уютно е станало в Кукления театър.

Тотев благодари на бившия и настоящия министри на културата Вежди Рашидов и Боил Банов, с чиято подкрепа са се случили ремонтите на две от знаковите артистични пространства в Пловдив – на Драматичния и на Кукления театри.

През тази година очакваме отварянето на още културни пространства в града – галерията на „Гладстон“ 32 ще бъде готова през юни. Мина и делото в КЗК за Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ в Стария град. До края на месеца ще стартираме и галерийното пространство на „Детмаг“. Заради това Община Пловдив предвижда през втората половина на февруари да направим една голяма конференция в града. На нея да присъстват всички общественици, които използват и са ангажирани с развитието на тези културни пространства, за да изработим една обща концепция на град Пловдив как да се управляват тези нови сцени и галерии. За нас е особено важно общината да има ясна представа как ще използва максимално активно тези нови пространства, по какъв начин те ще работят за града. Ще поканим Недялко Славов, Сашо Секулов, Дружеството на художниците, директорите на културни институции, за да работим заедно за тази концепция, обяви кметът Иван Тотев по време на пресконференцията за представянето на новия салон на Кукления театър.