Певецът и писател Константин Кацаров предизвика буря от реакции в социалните медии с пост срещу певческото риалити "Гласът на България". Той обвини екипа в лъжа и разказа как е преминало участието му до отпадането. С какви абсурди се е сблъскал и какво го е накарало да публикува мнението си. Ето какво разказа той пред медията ни.

- Коце, ти написа гневен пост срещу  „Гласът на България” и посочи, че екипът лъже за подбора на песни и отказва изпълненията на български. 

- Наясно съм, че те не могат да пуснат всичко да е на български. Съгласен съм. Но все пак нека има и някакъв баланс. Давам пример с нашия отбор – на финала отиват две момичета и две момчета. До този момент те са изпели 12 песни. Само една от тях е на български.  А ако сметнем и другите отбори? Ще бъде още по-трагично. Разбирам, че предаването гони рейтинги и се състезава с други риалитита и все пак. При условие, че абсолютно всички искат да пеят на английски, защото там хитовете са повече, какъв е проблемът? В същото време, ако видите видеото с изпълнението ми на „Черната овца”, то е с най-много гледания от всички останали участници. Българска песен е, но за да я изпееш, се иска дупе. Народната певица Петя Панева, която спечели „Гласът на България”, да не пя на ямайски? Всичките ѝ изпълнения бяха на български. Значи всичко е бошлаф. Според мен в такива предавания трябва да има равен брой парчета, или пък като дойде за участие такова старче като мен, ами да дадат възможност. И ми дават песен на треторазряден певец като Васко Кръпката, или като тази песен, която ми дадоха за кръга, излъчен вчера. Противопоставяш Кирил Маричков на Уитни Хюстън. Гавриш се с изпълнителя. И накрая лъжеш, че сам съм си е избрал песента. 

- Това ли те афектира най-много, за да напишеш поста? 

- Категорично да. Моята идея е, че трябва да се пази достойнството на участниците.  Те си мислят, че правят голям хаир на певците, но много хора си тръгват наранени. Нека дебело да подчертая – ясно ми е, че ще има губещи, но дръж на достойнството на човека. Но не се прави така. Тази наглост, която направиха с мен - дават ми песен, която не харесвам, не съм я изслушал до края. После излизат и казват: „Коцето е глупак и сам си е избрал песента”. ОК дошъл съм във вашето шоу и ще се съобразявам с вашите правила, но не лъжете. Не лъжете, че съм ял пилешко, когато съм ял спанак. 

- Ще предприемеш ли някакви действия, за да защитиш името си? 

- Мисля, че с поста си в социалните медии вече го направих.  В началото бе словото. Все пак съм се консултирал с адвокат, защото те ми накърняват достойнството. Все някой трябва да помисли за последствията.  Дал съм им 100 песни, за никои от тях нямат права. И накрая Васко Кръпката. Ама той певец ли е Васко Кръпката спрямо глас като моя? Много съжалявам, че ще прозвучи нескромно, но Кирил Маричков и Васко Кръпката до мен са незабележими, поети с китари. Дай ми истински певец като Звезди, песните на Ф.С.Б., дори и друга песен на „Щурците” като „Не умирай”. Помолих ги да я изпея, имам правата от Пеци Гюзелев. Щях да убедя и Валди Тотев. Да я изпея с гайда и вокал. Не била известна! Моята идея беше хората да си направят кефа, и аз да си направя кефа. Да разгърна целия си потенциал в дуел с едно много талантливо момиче. Защото аз нито се занимавам с музика, нито пея. Аз пиша книги. 

- Потърсиха ли те други участници, които също са преживели нещо подобно, участвайки в предаването? 

- Да, десетки – от много известни до по-малко известни. И то в разстояние на няколко часа, след като публикувах поста си. 

- Предаването е на запис, как устиска да не пишеш преди излъчването на въпросния епизод? 

- Да, на запис е. Таях възмущението си умишлено, за да не им подливам вода. Макар че те и сега ще го възприемат по този начин. Реагирах, защото мен лично това ме накърни. Независимо какво ще ми гоства, на този народ трябва да му се дават примери. Ние сме в блатото – емоционално, психически, физически, културно. Някой ще каже дребнав си. Не е това. Хората ежедневно сме препъвани от несправедливости - на пешеходната пътека, пред гаража, в училището на детето, на работата, на улицата. Ние трябва да се научим да си поделяме. Думите са много важно нещо. И има хора, които се чувстват освободени след написаното. Мнозина мълчат, защото искат да са част от шоуто. 

- Любопитно ми е доколко в подготовката за всеки концерт участват менторите. 

- Николко, наясно съм, че ще ме осъдят за това, но не ми дреме. Хората си мислят, че ние сядаме и обсъждаме песни. Ми не!  Примерно на мен ми се обаждат една вечер и казват: „ще пееш Васко Кръпката, треньорът така е решил”. Дали е треньорът, или е някой друг, нямам никаква представа. Следващото е: „трябва да дойдеш да запишем едно видео с треньора ти как си говорите за изпълнението, за да покажем на хората колко сте гъсти”. След това снимаш едно петминутно видео с треньора и това е. След това го виждаш на столовете. Това е контактът. 

- Ако към теб се обърне млад човек с въпрос дали да участва в подобно шоу, какво ще го посъветваш? 

- Сега има много крайни мнения под влияние на написаното от мен. Истината е, че аз съм „за” да има такива предавания. Не продават наркотици, все пак. Когато става дума за музика, писане, рисуване, нека ги има. Не бих ги спрял, но трябва да са или някакви вундеркинди и да се справят с всичко, или да не им пука. Ясно е, че ще има някакви уидурми. От нашия отбор отпаднаха най-гласовите,  да не ми говори Лечев за пеене. Трябва да имат настройката какво може да се случи. Например в нашия отбор продължиха двете най-слаби момчета. Но то беше ясно още от началото  като си ги избра Лечев с китарките. Беше ми ясно, че с Александър ще отпаднем. Те вокално са като лилипути до нас, едни китаристчета. 

- Някой от предаването свърза ли се с теб след публикацията? 

- Не. Има два варианта – да ме съдят, но моето мнение е, че ако те разровят това нещо, ще стане още по-зле. Аз съм луд и ще си търся правата. Ненавиждам лъжата. Аз им служих вярно три месеца. Срещу това ме изправиха срещу едно хубаво разпято момиче, талантливо. И то с песен като „Рок в минало време”, която не аз съм избрал. То е ясно, че аз трябва да отпадна, ама поне го направете без да ми накърнявате достойнството. Освен това, аз смятам, че записът е пипан, защото изпълнението е много фалшиво. Това обаче не мога да го докажа. Честно казвам – обиден съм.  Пак повтарям - реагирам срещу всичко това абсолютно безкористно. Да са наясно бъдещите участници, защото върху психиката на едни млади изпълнители такива емоции могат да нанесат много щети.

- Ясно е, че победителят е един, но има ли ангажимент предаването към разходите, които участниците имат? 

- Най-смешното е, че някои хора си мислят, че съм взел пари, за да участвам. Аз не съм използвал дори и хотел, макар че имаше възможност. Отказах и си пътувах с колата – това беше мое решение за мой кеф. А имаше и сандвичи.

Фотография: Атанас Кънев