Общинският съвет ще гласува предложение на зам.-кмета Йордан Калев новата галерия „2019” да бъде предоставена за безвъзмездно управление на Градската художествена галерия-Пловдив. Новата сграда на ул. „Гладстон” 32 е център на скандал между кмета Иван Тотев и Дружеството на пловдивските художници. Преди да бъде съборена старата галерия, ДПХ и общината подписаха меморандум за това, че след построяването на новия арт салон, той отново ще се ползва от пловдивските художници. Документът бе гласуван и на сесия на Общинския съвет. 

Още преди официалното откриване обаче в свои изявления кметът Иван Тотев даде ясен знак, че галерия „2019” ще се управлява от директора на ГХГ Красимир Линков. Първата стъпка бе сградата да бъде деактувана от частна общинска на публична общинска собственост. После дойде и предложението тя да мине под шапката на Градска художествена галерия. 

Аргументът в предложението е, че ГХГ „разполата с необходимия ресурс от специалисти – изкуствоведи, реставратори, уредници и би могла да осъществява ефективна полтика при ползването за различни изложби, културни и образователни събития”.

Според договора, поддръжката и ремонтите, заплащането на всички разходи – ток и вода, се поемат от Галерията. Тя е длъжна да подсигури и пожарната безопасност.  Ръководството на ГХГ не може да преотдава залата, а в случай, че не се справи добре с управлението, Общината може да прекрати договора с един месец предизвестие. 

Очаква се срещу решението, което ще се гласува на сесията на 3 октомври да скочи Дружеството на пловдивските художници. Те протестираха и по време на официалното откриване на галерията с плакати пред общината и пред залата на ул. „Гладстон” 32. 

Кметът Иван Тотев обаче не се трогна и обяви, че художниците няма да успеят да се справят с управлението на новото пространство. 

„Няма как художниците да се справят с издръжката на тази зала. Подчертавам, че тя е за всички пловдивчани и ДПХ също ще могат да показват изкуството си тук”, каза Тотев и уточни, че издръжката ще е 10 000 лв. на месец, а за обслужването на галерията ще бъдат назначени експерти, рецепционисти, технически служби.