Кинаджии окупираха Понеделник пазара за снимките на филма „Гунди – легенда за любовта”. Това е първата локация, която екипът на „Междинна станция” на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов е избрал в Пловдив. В следващите дни и в началото на юли продукцията се мести за снимки в Стария град и на стадион „Пловдив”.

Филмът разказва за любовната история на великия футболист Георги Аспарухов и съпругата му Величка Маркова.  Започва от първата им среща и завършва на трагичния 30 юни 1971 г., когато Гунди загива в автомобилна катастрофа. Ролите изпълняват актьорът от Народния театър Павел Иванов и младата му колежка Александра Свиленова. Автор на сценария е Емил Бонев – дългогодишен директор на Драматичен театър-Пловдив.  Режисьор е Димитър Димитров, а музиката е на Дони.

Идеята за филма датира от пет-шест години, когато Иван и Андрей прочитат сценария на Емил Бонев.

„Ние никога не сме обсъждали дали да се случи този филм. Ние просто се погледнахме и знаехме, че той ще се случи. Това за нас е много важно и сме много горди и щастливи, и се надяваме всички, които ще го изгледат,  също да се чувстват горди и щастливи“, казва Андрей Арнаудов пред БТА.

Част от живота на Георги Аспарухов е свързан с Пловдив. Той живее под тепетата от есента на 1961 до есента на 1963 г. Отбива военната си служба като играч на „Ботев” (Пловдив).  С жълто-черните печели Купата на България и става вицешампион.

За днешните снимки на Понеделник пазара снимачният екип подготви сергиите като за пазар, но не в съвременния му вариант. Прасковите, ябълките, зелето и чушките не бяха подредени в касетки, а директно насипани върху щандовете. Нямаше я и познатата пищност – до доматите и краставиците да има банани и портокали, например. Плодове, които по време на соца бяха истинска екзотика и се консумираха само на Нова година и то с връзки.

Облечени с дрехи отпреди 70-80 години статисти търпеливо очакваха да бъдат извикани на терен, а около пазара – по улицата и в близост до сергиите, бяха паркирани соц возила.

Снимачният екип подготвяше терена за снимки максимално дискретно, без да пречи на търговските обекти в близост, а улицата остана отворена до последния момент. След като започнаха снимките, полицаи застанаха до огражданията, за да пренасочват автомобилите на тези, които не са прочели, че достъпът ще бъде ограничен.

Премиерата на „Гунди – легенда за любовта” ще бъде през 2024 г.  Филмът е заснет изцяло с частни дарения, без средства от държавата. Въпреки че именно ленти за такива светли личности като Георги Аспарухов заслужават да бъдат подкрепени.

Фотография: Междинна станция