Иван Ланджев е тазгодишният носител на "Орфеев венец" на литературния фестивал "Пловдив чете". Церемонията бе на Античния театър в Пловдив и въпреки изсипалия се дъжд стотици пловдивчани я уважиха с присъствието си.

"Благодаря на пловдивския дъжд, че ни събра. Благодаря, че Божана Апостолова повярва в мен и продължи да ме издава. За мен е чест да бъда сред носителите на тази награда, мнозина от които са мои учители. Пловдив винаги се е отнасял с топлота и любов към мен и аз ще се постарая да отговоря със същото", каза Ланджев и прочете свое стихотворение.

Той получи приза си от министъра на културата Боил Банов и един от спонсорите на церемонията - инж. Димитър Георгиев. Малко преди да връчи приза, Банов изрази безкрайното си уважение към публиката, че не се е отказала от празника на Античния театър заради дъжда.

"Пловдив 2019! Прекрасно! Но Европейска столица на културата се случва заради такива събития. Пловдив си беше и ще бъде столица на културата. Водете вашите деца на събития, накарайте ги да обичат книгата! Така е сигурно и че в следващите столетия градът ще бъде столица на културата", развълнувано каза министърът.

По време на церемонията беше връчена още една награда - "Златна четка", за оформление на книга. Получи я художникът Стефан Касъров за работата си по изданията на "Колибри". Награденият бе лаконичен и благодари, че трудът му е забелязан.

Празникът на Античния театър премина в ръцете на музикантите Мирослава Кацарова, Теодосий Спасов и Орлин Павлов.