Озеленители от Флоренция подготвят проект за Небет тепе. Идеята е зоната да има по-средиземноморски дух с пинии и кипариси – видове, които издържат и до -25 градуса температура. Очаква се следващата седмица италианците да представят идейната си разработка, а решаваща дума дали концепцията им е адекватна ще има арх. Румяна Пройкова, пише PlovdivTime.bg.

„На Небет тепе сме стъпили върху нейния проект. Ако се приеме предложението на италианците, защото арх. Пройкова иска много детайлно да се запознае с него, ще го впишем в проекта за Небет тепе. И заедно с тази част за озеленяване ще подновим строителното разрешение на арх. Румяна Пройкова.  Така че община Пловдив се отказва от проекта на арх. Фърков”, обяви Иван Тотев.

Кметът уточни, че се работи усилено по документите както за Небет тепе, така и за Източната порта, с които общината ще кандидатства за финансиране по оперативна програма „Региони в растеж” за културна инфраструктура. Стойността на двата обекта е между 9 и 10 млн. лв.

„Ние си запазваме правото да съфинансираме части от концепцията, които не са в обхвата на проекта – алейна мрежа по Небет тепе, връзката с площад Шахбазян и стълбите към Чифте баня. Така цялата зона ще е с ново озеленяване и алейна мрежа”, каза Тотев.

Общината вече е подала искане за разрешение за кандидатстване за финансиране на Небет тепе, тъй като обектът е държавна собственост.

Целта е до края на мандата на настоящото общинско управление да бъдат подадени документите за двата обекта, които ще бъдат в много напреднала проектна фаза – Небет тепе на фаза строително разрешение, а Източната порта – строително разрешение на идеен проект.

От НИНКН има съгласуване на идейната фаза на проекта за Източната парта, за павилиона, който ще бъде на мястото на къщата на ул. „Иван Страцимир” 26.

„До края на мандата ще трябва да бъде сключен договор и за Форум Изток и Форум Юг. Понеже са под праговете предпочитаме да сключим договор с екипа, който работи по Форум Запад. Ще минем през процедура публична покана. Във Форум Изток можем да вдигнем колонадата до 2.5 м”, каза още Тотев.