Международният фестивал Франкофоли се завръща в Пловдив за мащабно издание на 21 и 22 юни, но не на Гребната база, а на стадион "Христо Ботев". В първата фестивална вечер ще се насладим на изпълненията на група Nouvelle Vague, на рапъра и реге изпълнител Уили Уилям и Ищар. Във втората - на 22 юни, ще чуем група Делукс, финалистката от Евровизия Барбара Прави и Неж - френската Бионсе. Очаква се да се присъединят и още двама артисти.

"Надяваме се да прокараме път и на стадион "Христо Ботев" да се случват много събития. Хубавото е, че дори и да вали, това няма да попречи на фестивала. Ще ви предложим интересна програма. Уили Уилям е много интересен изпълнител. Работи редовно с Давид Гета и Джейсън Деруло. Неговата песен Ego беше 15 седмици на първо място в класациите на 55 държави. В първия ден завършваме с концерт на Ищар. На следващия ден започваме с група "Делукс". Това са 7 музиканти, които свирят на много различни инструменти. Доста атрактивни са във Франция и обикалят много фестивали. Вторият ден продължава с Барбара Прави, чиято песен "Voilà" има над 7 млн. гледания в YouTube и Неж", разказа един от организаторите на събитието Христина Спасова.

Програмата предвижда и творчески срещи и изяви на млади артисти от цяла България, на събитието ще бъдат поканени и талантливи творци, занаятчии и от града под тепетата, както и младежи и деца от пловдивските школи по изкуства. Ще бъдат организирани творчески ателиета за най-малките. Основна част от събитието е единственият по рода си образователен модул, в които ще участват изявени деца от всички френски гимназии в цялата страна, които в рамките на три дни ще дебатират по теми, само и единствено на френски език.

Francofolies de Bulgarie e едно от най-ярките мултижанрови събития за представяне на съвременна френска култура в национален мащаб.  Фестивалът се премести от Благоевград в Пловдив през 2023-а, когато отбеляза и 30-годишнината от франкофонията у нас.

Франкофоли е част от програмата на фондация "Пловдив 2019".