Министърът на културата Боил Банов прекрати обществената поръчка за изработване на инвестиционен проект за ремонта и реконструкцията на Концертна зала със заповед от 5 април, предаде PlovdivTime.bg. Мотивите са, че са установени нарушения при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени без с това да се променят условията, при които е обявена процедурата. Става дума за несъответствия в техническото задание, заради които екипът на Банов е взел това решение. Единственият възможен законов способ за отстраняването им е прекратяването на откритата процедура, аргументират се от културното ведомство.

В решението на Министерството на културата е посочен  такъв пропуск в заданието: „Техническото задание, което е задължителен и съществен елемент от одобрената документация за участие в откритата процедура за възлагането на обществената поръчка, предвижда в обхвата на бъдещия проект „галерии за обслужване на скарите, включително и за обслужване на така наречените щуки за вдигане и сваляне на декорите”. Тези изисквания обаче не са упоменати в описателния текст в част „Конструкция” на обществената поръчка. Това техническо изискване предполага конструктивни намеси в покривната конструкция, както и проектиране на надстрояване, за което не е налице учредено право на строеж в полза на Министерството на културата.”

Реакцията на ведомството начело с Боил Банов е след писмо на директора на Държавна опера-Пловдив Нина Найденова.

Решението за прекратяването на обществената поръчка е подписано от Татяна Цветанова, директор на дирекция ПООП в министерството.