Изложба разказва половинвековната история на ансамбъл „Тракия“ от 3. до 16. септември на пл. „Римски стадион“. Тя е част от събитията, посветени на юбилея на фолклорната легенда. Откриването е на 3. септември от 18 часа. Официални гости ще бъдат представители на Община Пловдив, културните организации и институции в града.

Екипът на емблематичния ансамбъл е подготвил 26 пана, които разказват за началото на трупата, превръщането ѝ в годините в институция, пазеща фолклорните традиции и българския дух до наши дни. Изложбата показва фрагменти от някои от най-впечатляващите авторски заглавия на ансамбъла, с които и до днес е във водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство.

„С тази изложба припомняме на нашата публика част от емоциите от концерт-спектаклите ни „Хубава Яна“, „Фолклорни легенди“, „Земята на Орфей“, „Среща на поколенията“, „Цветни щрихи от България“, „Танците на българина“ и „В делник и празник“. На 50-ата годишнина на ансамбъла отправяме и послание към поколенията, чиято отговорност ще остане да продължат да съхраняват фолклора ни за бъдещето“, казва художественият ръководител на ФА „Тракия“ проф. Даниела Дженева, която повече от 20 години продължава и надгражда делото на основателя проф. Кирил Дженев.

Изложбата на Римски стадион е част от Културния календар на Пловдив за 2024 година и се осъществява под егидата и с подкрепата на Община Пловдив. Кулминацията на честванията за юбилея са концерт-спектакли, с които ансамбъла ще зарадва публиката през октомври в София и през ноември в Пловдив.