Фондация „Пловдив 2019“ ще освободи СКЛАД в Тютюневия град съвсем скоро, въпреки че има договор за наем до средата на годината. Решението е продиктувано от факта, че екипът ще бъде намален и няма да има толкова много събития, които сградата приютяваше по време на инициативата Европейска столица на културата. Екипът ще се завърне на Джумаята, където бе позициониран преди да наеме СКЛАД, пише PlovdivTime.bg.

Аз съм на мнение, че фондацията трябва да продължи да работи и ще отстоявам тази си позиция пред Управителния съвет. Тя има натрупан капацитет и той трябва да бъде използван, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Новите задължения на екипа, който ще продължи да работи по подпомагането и организацията на по-широкомащабни събития. Заедно с отдел „Култура, археология и културно наследство“ ще имат и друга важна задача – събирането на финансов фонд, с който да се подпомагат пловдивските културни оператори, кандидатстващи по най-големия финансов механизъм за култура на ЕС „Творческа Европа“.

Собственото финансиране по тази програма е голямо като суми и това прави невъзможно кандидатстването на българските културни оператори. Тези средства ще отидат като собствен финансов принос на операторите, обясни заместник-кметът Пламен Панов.

На въпрос на Plovdiv Time къде ще репетира оркестърът на Държавна опера-Пловдив, който сега използва една от залите на първия етаж в СКЛАД, той отговори, че от общината са направили връзка между ръководството на музикалната институция и собственика на сградата, за да останат музикантите там и след оттеглянето на фондация „Пловдив 2019“.

Проблемът с оркестъра на пловдивската опера се дължи на факта, че Концертна зала, където е основното им седалище, продължава да е неизползваема, а ремонтите там ще се случат в необозримо бъдеще.