Филмът „Вино от глухарчета” на пловдивчанката Петя Ангелова е селектиран за наградите на North Beach American Film Festival в Мериленд в Щатите. Лентата ще се състезава за приз в категорията „Short film”. Това е първото българско заглавие, избрано да се бори за награди, пише Plovdivtime.bg.

„Вино от глухарчета“ е филм, вдъхновен от едноименната книга на Рей Бредбъри. Петя Ангелова е режисьор, продуцент и сценарист на 27-минутната продукция.

Лентата цели да покаже, че смисълът на пътуването  е да хармонизираш въображението си с реалността; вместо да мислиш как нещата могат да бъдат, да ги видиш такива, каквито са. Да покаже, че една дестинация никога не е място; тя е нов начин да видиш нещата.

Всяко дълго пътуване започва с една-единствена стъпка, а всичко във филма започва с деня, който се събужда и се усеща как светъ тизгрява за новия ден, как всичко започва да се движи малко по малко в един любим блестящ механизъм, да се напасва едно в друго като прекрасен пъзел на свободата.

Амбицията на този филм е да покаже колко много има да се открие,  да се въобрази и да се изпита в страната на неограничените възможности или в която и да е друга страна ,  да покаже важността на нещата, които правим за първи път.  Да документира онези важни и запомнящи се случки, които по-късно се превръщат в легенди. Да покаже умението да успееш да сграбчиш онзи крехък, нежен миг и да го запечаташ в бутилка.

Материалът за филма е заснет в продължение на два месеца в САЩ – Маями, Сент Августин,  Джаксънвил,  Фернандина бийч, Форт Лотърдейл, Шарлот, в Европа - Мюнхен , и в  международно въздушно пространство.

В NBAFF се представят най-добритеамерикански независими филми, които показват мулти-културни и различни аспекти на американския живот. Тридневният фестивал се провежда в Норт Бийч Мериленд със специални прожекции на брега, местни ъбития, забавления на живо .

Жури ще излъчи филмите, които ще бъдат наградени.

Авторът на „Вино от глухарчета”  Петя Ангелова е родена на 4 февруари 1975 г. Завършва Езикова гимназия " Пловдив " през 1994 г. Учи МИО в Стопанска академия „Д.А.Ценов”, филиал Пловдив. Завършва висше образование, специалност кино и телевизионен режисьор в НБУ - София. Дипломната й работа е филмът „Животът ми е музика" за Васил Василев. В периода 1995 -1997 г. реализира продукция с Канал 1 - "Златен славей". Импресарио е на фолклорна танцова формация „Чинари”. Участва в снимането на Международен музикален фестивал „Варненско лято". Като продуцент работи в съвместни проекти с Васил Петров, Август Попов, Иван Ласкин, Тончо Токмакчиев, Дони , Влади Въргала. По време на следването работи по проекти с Иван Георгиев-Гец, проф. Марияна Евстатиева-Биолчева, проф.Людмил  Христов,проф.Божидар Манов, Александър Методиев. 

Работила е в радио "FM , телевизия " Евроком ", TV SAT COM. През 2012 г. е режисьор на проект за Националния филмов център  „Анастас" с продуцент  Пенко Русев и сценарист Пламен Асенов.