Реставраторът Елена Кантарева е новият заместник-директор на общински институт „Старинен Пловдив”.  Още преди края на втория си мандат Иван Тотев  съобщи, че с оглед на многото ангажименти на „Старинен Пловдив” в грижата за паметници на културата като Малката и Голямата базилики, Източната порта и Небет тепе, в екипа на института трябва да бъде формирано звено за грижа за старините. Тогава той обяви, че иска да назначи като заместник-директор именно доц. Кантарева. 

Елена Кантарева-Дечева вече е встъпила в длъжност и е провела разговор с колегите си. Там вече работи и археологът Мая Мартинова-Кютова.

Авторитетът на Кантарева е безспорен. Завършила Националната художествена академия със специалност „ Консервация и реставрация”, тя стои зад някои от най-мащабните проекти, свързани с мозаечното богатство на Пловдив през последните години.  В периода 2011-2014 г.  ръководи, проектира и изпълнява консервацията и реставрацията в Малката базилика. След това – от 2015-а до днес работи по съкровищницата от мозайки в Епископската базилика на Филипопол, която тепърва ще отвори врати като музейна експозиция. 

Тя стои зад проекта и изпълнението на икони и реставрацията на иконостаса на храм „Свети пророк Илия” в с. Синапово, на иконите за иконостаса на храм „Свети Архангел Михаил” в Асеновград, на храмове в София, в Смолян, Пловдив,  Рила, Пампорово. 

Работила е и по други успешни проекти за съхранение на културно-историческото наследство. Кантарева е член на Съюза на българските художници, секция “Реставрация”, на Асоциацията на реставраторите в България, на  Международен комитет за консервация на мозайки (ICCM) и на Международен институт за консервация на произведения на изкуството – Лондон (IIC).

Преподавател е по Технология и техника на живописта; Иконопис; Стенопис; Композиция; Цветен етюд; Консервация и реставрация в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив.