„Милчо Левиев беше свободен дух. Сега частица от него ще се рее над любимия му Пловдив, както той пожела. Утре ще разпръснем част от праха му над Лос Анджелис – също град, свързан с пътя му. А третият град – Солун, обединяваше усещането за Пловдив и Лос Анджелис”. Това разказа спътницата в живота на Маестрото Вики Алмазиду по време на церемонията на Небет тепе.

За последния полет към звездите от върха на Пловдив се събраха приятели и почитатели на Милчо Левиев и го аплодираха на фона на музиката от негова композиция.

„Той беше зевзек в най-добрия смисъл на думата. Всяка една случка можеше да превърне във виц. Беше велик музикант, пловдивчанин”, каза пред репортер на TrafficNews президентът от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов. Той сподели, че има много общи случки и емоции с Маестро Левиев, а последната им среща била в Родопите.  

„Милчо Левиев си отиде обиден на Пловдив. Ние сме му задължени. Ще намерим начин да покажем възхищението и преклонението си пред този велик музикант”, каза кметът на Пловдив Здравко Димитров. И допълни, че обмисля паметно място в града да носи името на джазмена.

След емоционалното изпращане на Маестрото приятелите му се събраха в двора на къщата на Атанас Кръстев – Начо Културата. Откритото пространство на галерия „Червеното пони” се превърна в място за спомени. Вики Алмазиду извади снимки, които показа на присъстващите. Прочете и писмо на Атанас Кръстев до Милчо Левиев, в което кметът на Стария град благодари на виртуоза за великолепната му музика.

„Разглеждам архива му и се удивявам. Писал е с приятелите си писма по 9-10 страници. Всичко е подредено по папки. В едната е кореспонденцията му с Леа Иванова, в другата – с Борис Христов, в третата – с Лиана Антонова. И в отношението си към музиката беше такъв – подреден и отговорен. Има толкова много записи, на които е запазил разсъжденията си, наблюденията си, музиката си. Не знам дали ще ми стигне време да ги изслушам всичките”, каза джаздамата Вики Алмазиду.

Своите спомени с Маестрото споделиха и джазменът Иван Минчев, художниците Иван Шишков-Шишо и Здравко Йончев, председателката на Занаятчийската камара Тони Симидчиева, приятелят му – големият китарист Огнян Видев.

Още за сбогуването с Маестрото, вижте във видеото на TrafficNews: