Днес е Черешова задушница – денят, в който почитаме паметта на мъртвите.
На този ден роднините на починалите посещават местата, където са погребани. Препоръчително е това да се случи рано сутринта. Много е важно гробът да бъде прелят на кръст с вино, а не с вода.
Пали се свещ и задължително се раздава жито, което сами трябва да сте приготвили. Към раздавката се включват още питка, череши и други дребни сладки и соленки. Хлябът може сами да го приготвите или да го купите от магазина, ако не разполагате с достатъчно свободно време.
Вярва се, че на Черешова задушница вратите и прозорците трябва да бъдат оставени широко отворени, за да могат душите лесно да си проправят път и да напуснат дома.
Когато се подава раздавка, тя трябва да е четен брой и непременно да кажете думите: „За Бог да прости”. Можете към самата подавка да включите и друго, което вашият покоен роднина е обичал да похапва приживе.
Още от категорията
Виж всички
"Евмолпея" подарява безплатен коледен концерт на пловдивчани
Ансамбъл „Тракия" подари на публиката „Коледна приказка"
Напусна ни поетът Иван Ройдов
Акценти
Виж всички
50 срещу 4000: Когато каузата я няма, улицата остава празна
Почина големият пловдивски архитект Иван Делчев - Чудото