Днес е Черешова задушница – денят, в който почитаме паметта на мъртвите.

На този ден роднините на починалите посещават местата, където са погребани. Препоръчително е това да се случи рано сутринта. Много е важно гробът да бъде прелят на кръст с вино, а не с вода.

Пали се свещ и задължително се раздава жито, което сами трябва да сте приготвили. Към раздавката се включват още питка, череши и други дребни сладки и соленки. Хлябът може сами да го приготвите или да го купите от магазина, ако не разполагате с достатъчно свободно време.

Вярва се, че на Черешова задушница вратите и прозорците трябва да бъдат оставени широко отворени, за да могат душите лесно да си проправят път и да напуснат дома.

Когато се подава раздавка, тя трябва да е четен брой и непременно да кажете думите: „За Бог да прости”. Можете към самата подавка да включите и друго, което вашият покоен роднина е обичал да похапва приживе.