Бившият зам.-министър на културата и зам.-кмет на Пловдив Амелия Гешева е назначена за съветник на новия министър Кръстю Кръстев. Заедно с нея в културното ведомство като съветник се е върнала и Маргарита Васева - един от най-добрите финансисти в сферата на културата и бивш шеф на дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности” в МК. Преди

Междувременно стана ясно, че екипът на ведомството е изготвил предложение за изменение на устройствения правилник на Министерството на културата и разкриването на позиции за нови двама заместник-министри. Предстои в края на юли то да бъде внесено за разглеждане в Министерския съвет.

Предложението има за цел "подобряване и надграждане капацитета на екипа, организацията и координацията на дейността на министерството, както и ефективна координация в областта на стратегическото планиране и националните политики, работата с общините и регионите.

От доклада към предложението стават ясни и ресорите, които двамата вече назначени зам.-министри и новите двама (ако предложението бъде одобрено) ще поемат.

Единият заместник ще движи всички процеси по прилагането на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, в който са предвидени дейности, свързани с достъп до европейски културен обмен и съдържание, както и с дигитализация на музейни и библиотечни фондове. Необходимо е фокусът да бъде насочен към изпълнение на дейностите по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това изисква да се обособят в отделен ресор всички изисквания, механизми за контрол и функционалност на дейностите и инициативите, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост и специално в "Инвестиция 6: Развитие на културните и творчески сектори" и проектите 42 и 43.

"Новосъздаденият ресор ще има пряк ангажимент към създаването на експертен екип в Министерството на културата, който да отговаря за НПВУ.Този ресор ще обхване дейности в областта на европейските програми и проекти, осъществяваната политика в областта на авторското право и сродните му права, филмовата индустрия, включително провеждането на административнонаказателните производства за административни нарушения по Закона за авторското право и сродните му права и Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги", посочва в доклада си Кръстю Кръстев.

Вторият ресорен заместник-министър ще поеме сценичните изкуства и Национален фонд "Култура". Той ще има трудната задача да осъществи реформи и дейности в НФК, тъй като именно тази структура ще има активно участие в изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Третият зам.-министър ще е ангажиран с провеждането на държавните политики в областта на движимото културно наследство, нематериалното културно наследство, подпомагането и координацията на дейностите на музеите, галериите, библиотеки, читалища и подпомагането дейността на българските културни институти в чужбина.

"За този трети ресор се поставят допълнителни приоритети, свързани със секторната програма „Култура и медии“ на правителството, както и приоритетите за Култура, наследство и туризъм в Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ`2030", пише в доклада.

Промяната в устройствения правилник предвижда и отделен ресорен зам.-министър за недвижимото културно наследство.

"Необходимо е да се обособят в отделен ресор приоритетите и механизмите за провеждане на държавната политика в областта на недвижимото културно наследство с цел преодоляване на административното забавяне на процедурите, свързани с неговото опазване и подобряване контролната дейност по изпълнението на изискванията на Закона за културното наследство", аргументират се от Министерството на културата.

Предложеното изменение ще се осъществи в рамките на числеността на администрацията на МК и това няма да доведе до въздействие върху държавния бюджет.

Проектът за промяна и докладът са качени на страницата на Портала за обществени консултации за становища на заинтересованите страни до 24 юли.

"По-краткият срок е обоснован с необходимостта да се осигури изпълнението на основни функции и адекватна политика, свързана с Националния план за възстановяване и устойчивост и специално в Инвестиция 6: Развитие на културните и творчески сектори и проектите 42 и 43, за които отговаря Министерството на културата", посочва министър Кръстю Кръстев.