Бистришките баби ще изнесат голям концерт на 18 май от 18 часа в Етнографския музей.  Най-забележителният двуглас , превърнал се в един от символите за световно нематериално културно наследство,  ще звучи по време на откриването на изложба, която проследява тяхната дейност. Популярните народни певици от софийския край вървят по пътя на съхранение на традициите и предаването им от поколение на поколение. Изпълненията на фолклорния състав на архаичен, съхранен през хилядолетията двуглас са включени през 2005 г. в Списъка на ЮНЕСКО на световното нематериално културно наследство, пише PlovdivTime.bg. 

Входът за събитието е свободен.  Организатор на концерта и изложбата е Народно читалище „Свети цар Борис I – 1909“ в Бистрица.

Фолклорната група "Бистришките баби" съществува официално от 1946 г., седем години след създаването на "Бистришка четворка" - първият оркестър за народна музика на българското радио, който свирел на живо пред микрофона. Специалистите определят начина на пеене на "Бистришките баби" като полифония. Част от изпълнителките са извиквачки, други - криви бучачки, останалите - прави бучачки. Това е така нареченото набученто пеене.

Бистришките баби са обявени за нематериално съкровище от UNESCO през 2005 г.

Бистрица е едно от най-старите села и най-голямото подвитошко селище. Разказват, че когато Софийското поле било езеро около него имало само три села – Яна, Бояна и старо село Бистрица в месността "Фращане". Сега населението му е над 5000 души.

Един девиз на местните жители "Епа я съм бугарин, затова си вардим верата" обяснява защо в картата на І-то и ІІ- то българско царство Бистрица съществува като крепост. Бистричани имат всички характерни за шопите черти – трудолюбиви, досетливи, изобретателни, силно честолюбиви, но и често консервативни. А за фолклора какво повече от "Само песни да сака човек"!

Много превратности е преживяла Бистрица – и турско гонение, и фанариотска алчност, и свещеническа греховност, но населението не се е повлияло от случайни явления и заблудите на отделни личности. То здраво се държало за традициите и православието и изпълнявало предписаното. Витошката Мала Света гора е имала 14 манастира, а бистришкия манастир Св.Георги Зограф е ръководил останалите.