Впечатляващ по своя мащаб, съдържание и участници концерт ще зарадва и вдъхнови ценителите на класиката у нас през септември. Създател и идеолог на проекта е Маестро Байнов, който заплени българската публика със своите “Концерти на 8 рояла” миналата есен. Нов живот на музикалната ни сцена ще вдъхне предстоящия Концерт с 4 рояла и музиката на колосите Бах и Моцарт.

Това ще се случи на 19 септември 2020, от 19,00 часа, на Античния театър в Пловдив.

Първият в историята на музиката, който е композирал концерти за 2, 3 и 4 пиана  с Streich Orchester, е един от най-великите композитори за всички времена -  Йохан Себастиан Бах. Вторият  е гениалният Моцарт.

В желанието си да  въвлекат ценителите  в мистерията на музиката за 2, 3 и 4 рояла с на четири и осем ръце, организаторите създават един уникален проект,  който ще предостави на публиката изключително рядката възможност да чуе интегрално всички концерти от Бах за 3 и 4 пиана, както  и единствените от Моцарт за  2 и 3 пиана с оркестър! Своебразен дебют за България, заслугата за който дължим на Маестро Байнов.

Професор Томислав Байнов е  български пианист и педагог, който от години гради впечатляваща кариера на германската и световна музикални сцени. През 1989г. заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов". Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става международна.

„Байнов Пиано Ансамбъл” се специализира и популяризира вече 30 години клавирната музика за много ръце, следвайки фундаменталните традиции на 18, 19 и 20 век с цел за популяризирането на тази забравена и рядко слушана музика,  която не само  омайва слушателите, а и обогатява знанията на педагозите, които могат да мотивират младите пианисти, откривайки нови хоризонти.

Към проекта без колебание се присъединява още един световно признат творец – Маестро Йордан Камджалов. Той прегръща едно ново предизвикателство, заради вярата си в значимостта му:

 „Това са композитори, които аз в България избягвам да дирижирам. Това са композитори, които в България аз нарочно не дирижирам. Това са в известен смисъл недостижими композитори, от гледище на преобладаващата естетика и знание, което имаме в България. Това е нещо, което винаги съм смятал за огромен риск, но същевременно съм копнеел. И с тези автори, в широк смисъл, ще бъде една моя българска премиера. Чакам с нетърпение този концерт, чакам с нетърпение тази програма и  тези състави. Очаквам красота, магия, живот, надежда, сила, вдъхновение, изключителност.“

На магичната сцена на Античния театър Mаестро Камджалов  ще излезе със своя Genesis Orchestra.

 „Моят професор Васил Казанджиев казваше, че точно тези автори – Моцарт и  Бах, са най-върховият риск за изпълнение в България, но с тези състави, с които излизаме, с този изключителен солистичен състав от Германия и със забележителния Genesis Orchestra, аз не виждам никакъв риск, и скачам с най-голяма радост в едно от най-големите звукови предизвикателства, които някога съм поемал в България“, споделя Маестрото. „Бах и  Моцарт са „нечовеци“, „некомпозитори“. Слушам ги , но никога не съм дирижирал тези произведения в България. Сега ще ги дирижирам. За първи път. Мисля, че всеки който дойде да чуе тези национални премиери, от тези изключителни състави, на това историческо място, ще получи нещо, което ще помни цял живот. Заповядайте!“

Концертът  е част от Културния календар на Пловдив.  Билетите са в продажба от днес, 4 август, в системата на Eventim и на касата пред Община Пловдив.

Йордан Камджалов е покорил световните сцени. Свирил е с водещи оркестри от Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки,  Базел, Сингапур, Токио. Носител е на десетки световни отличия. През 2010 г. Камджалов бе номиниран от германското радио „Фазит“ за най-добър оперен диригент, а през 2013 г. Opernwelt, най-популярното списание в света за опера, го номинира за най-добро изпълнение на годината. Лауреат на редица международни конкурси за диригенти.  През 2011 е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг, а от 2018 година е Музикален директор и главен диригент на Хърватската Национална опера и филхармония в Риека –Европейска столица на културата 2020. През 2014 НАСА и Международния център по астрономия дават неговото име на астероид 52292 като заявяват, че “той свързва света на музиката с очарованието на вселената”.