Тиха нощ, свята нощ…

Само с тези няколко думи от тази известна по цял свят песен можем да пресъздадем усещането от днешния ден. Бъдни вечер е! Един от най-семейните празници в годината, денят, в който очакваме Рождество Христово. Денят, в който традициите ни връщат към корените и ни карат да се чувстваме по-сплотени и смирени. Днес е празник на семейството! Всички сме около масата, забравили сме проблемите си с надежда за коледно чудо. А тази година, определено има какво да забравим и да оставим в 2020. Имаме нужда от позитивен лъч и по-добро бъдеще.

Тези празници са малко по-различни. Не всички ще бъдат със семействата си, а коледният дух е малко приглушен от апели да не се събираме и да не се празнува в големи компании. И въпреки всичко останете позитивни, намерете начин да бъдете с най-близките си, като това може да се случи и онлайн. Подарете си здраве!

В днешния ден са преплетени десетки, а може би дори стотици традиции. Трупани векове наред и видоизменяни от поколения и разстояния.

Според християнските вярвания на този ден в една пещера около Витлеем се е родил Иисус Христос. В небето пламнала необикновена светлина и се е явил ангел, който съобщава на намиращите се близо пастири добрата вест.

Бъдни вечер по света

А оттам насетне в различните страни празникът е придобил свой облик. В Италия на трапезата на 24 декември има основно риба. Ястията трябва да са седем, но рибни. Числото се свързва със седемте добродетеля в християнството - вяра, надежда, милосърдие, въздържаност, благоразумие, смиреност и справедливост. В Англия пък се приготвя прословутата пълнена патица или пуйка, децата закичат чорапчета, в които ще чакат подаръци на следващия ден.

На Бъдни вечер шведите сервират традиционния си оризов пудинг. В него е скрита една бадемова ядка. Те вярват, че на който се падне бадема, той ще се ожени или омъжи през следващата година. По традиция в Мексико коледната подготовка започва още средата на декември. Коледната декорация на къщите и фасадите е под формата на зелени растения, мъх и фенери със свещи. В центъра на хола се поставя ясла обрисуваща Христовото Рождество.

Празникът у нас

Постни ястия, бъдник и питка с късмети! Определено това са трите неща, с които повечето хора свързват празника. В България  Бъдни вечер има различни имена -  Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич и Наядка.

На 24 декември е последният ден от Рождественския пост.  На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Някои от храните пък имат за цел да гонят злите духове – лук, чесън, мед и орехи.

От край време хората са слагали слама на пода си и върху нея се редили трапезата. Така се пресъздава обстановката, в която се е родил Младенеца. Към днешна дата, разбира се трудно можем да намерим слама в големия град, така че голяма част от хората избягват този обичай.

Традицията е, че тази слама не се хвърля. Тя се поставя в градините или под плодните дръвчета, за да раждат повече.

Бъдникът

Изборът за бъдникът е изцяло оставен на мъжете. Те избират и отсичат -дебел пън от дъб или круша, който символизира Световното дърво (крепящо реда и хармонията в света и имащо корени още в най-древните общества). То трябва да бъде запалено от най-възрастният и да бъде оставено да гори цяла нощ. Този огън има пречистваща сила и пази от зли сили, а според народните вярвания точно в навечерието на Коледа небето и адът временно се отварят и сред хората бродят караконджули и таласъми. Пепелта от Бъдника не се изхвърля – една част се разпръсква за плодородие по нивите, а друга се пази като средство срещу зли сили.

С тази пепел лекуват и някои заболявания.

Храната от Бъдни вечер не се вдига. Това отново е свързано с вярата, че небето се отваря и близките покойници ще дойдат на вечеря. Всички се оставя цяла нощ. Вечерята започва по от рано и се седи дълго. Никой не трябва да става, а ако на някой все пак му се наложи, той трябва да ходи приведен, като отрупано с плодове дърво.

Накрая всички напускат трапезата заедно, за да узреят едновременно класовете и посрещат коледарите.

Един от най-важните символи на вечерта е питката с късмети

Според вярванията на българите хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по –висшите от човека сили. Формата на питата е винаги кръгла, за да символизира безконечността, цикличността в живота и се украсява с форми от тесто изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове – символи за благополучие и плодородие.

Според традицията питката се замесва рано сутрин с най-хубавото и бяло брашно и понякога с нов клас и с мълчана вода (докато младите моми носели водата с менци от чешмата те не продумвали и думичка). От това тесто се правят и краваите, които по – късно се дават на коледарите. На вечерята питата се разпределя от най – стария човек в семейството. Първото парче се определя за Богородица и починалите, следващото за къщата, а останалите за  членовете на семейството. Раздаването става от дясно на ляво – посоката на живота в разбиранията на българина.

Предсказанията

Тук определено няма как да изброим всички, но ето някои по-любопитно.

Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

Според народните вярвания на Бъдни вечер може да се види в бъдещето, затова се правят различни гадания за времето, плодородието и личната съдба. .

За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2–3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.

Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много. Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

Моми, на които им е време да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.