Асеновградска фирма е изработила 1200 костюма за откриването на стотния фестивал на Арена ди Верона с "Аида" на Верди. То се състоя преди дни и предизвика сериозен отзвук в медиите, а на трибуните бе целият политически и културен елит на Италия. Фактът, че българи работят за един от най-известните театри в света, се дължи на режисьора Стефано Пода, познат на българската публика от впечатляващия си спектакъл "Силата на съдбата". Премиерата бе в рамките на Opera Open в Пловдив през 2017 г. Именно тогава гениалният италианец оценява майсторството на българските шивачи и им се доверява и за премиерата си преди дни на легендарната сцена. Работи със специалистите и по оперни спектакли в Аржентина, Израел и Швейцария.

Точно както и в проекта си под тепетата, Пода е автор на цялостната визия на "Аида" - костюми, сценография, режисура, светлинни ефекти, хореография. Ролите изпълниха Симон Лим, Олеся Петрова, Анна Нетребко, Йосиф Айвазов, Роман Бурденко, Рикардо Радос, Франческа Майончи. Диригент бе Марко Армилиато.

Ако все още някой не познава творчеството на италианеца, ще има още един шанс да гледа спектакъла му в Пловдив. "Силата на съдбата" на Верди е част и от тазгодишната програма на Opera Open. Спектакълът ще се играе на 24 юни от 21 часа на Античния театър. Участват Таня Иванова, Иван Момиров, Мария Радоева, Небоиша Бабич, солисти, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Пловдив.

Фотографии: Арена Ди Верона и Ла Република