Aрхеолозите тепърва ще започнат проучване на находките, открити под разрушения Бетонен мост на мястото, където доскоро преминаваха железопътните линии. Това е решила междуведомствената комисия, която днес е извършила оглед на място. Въз основа на нейния протокол се очаква заповед от министъра на културата  с предписания за работата на обекта.

Припомняме, че при изкопни работи с багер бяха открити недатирани римски градежи. И към настоящия момент.

Археолози откриха римски градежи при строежа на новия Бетонен мостНаходките няма да се отразят на сроковете на строеж

И към настоящия момент археолозите на терен не се ангажират с конкретика какво представляват разкритите археологически фрагманти. Дали става въпрос за гробове, за некропол или за друго – на този етап всичко е само предположения и хипотези. Археологът Петър Зидаров разказа за TrafficNews, че археологията се покрива с найлони не за да се скрие нещо отдолу, а за да се запази влагата и по този начин по-лесно ще бъде отстранена земната маса при проучването. От него научихме, че междуведомствената комисия е издала предписание всичко, което бъде открито и проучено на място, да бъде вдигнато.

"Това може да удължи срока, както и вероятно да оскъпи проекта на НКЖИ, тъй като освен за проучването, ще е необходим допълнителен бюджет за демонтирането на находките и преместването им на друго място", сподели опасенията си Зидаров. Колко дълго ще продължи проучването не пожела да коментира, тъй като това зависи от екипа, който се формира и какво бъде открито, когато археолозите започнат проучването.

Припомняме, че за реализацията на мащабния проект за реконструкция на железопитната мрежа НКЖИ работи със специалистите от Националния археологически институт с музей към БАН.

Въпреки откритите археологически находки, ремонтните работи продължават както по изграждането на моста, така и по железопътните линии – и в обедните часове работници извършваха дейностите си, като процесът е спрян единствено в участъка на находките. 

Заради засиления интерес както към мястото, свързано с автомобилния подход към кв. „Кючук Париж“ и недоволството от неговото затваряне за ремонт, така и темата с откритата археология, в района са поставени и охранителни камери, научи TrafficNews.