22 пловдивчани на възраст от 18 до 50 години се включват в танцов спектакъл по фасадата на общежитието на Медицинския университет на ул. „Царевец“ 2 на 14, 15 и 16 юни.  „Място за съществуване“ е проект на френската компания АСТЕ, а хореограф е Аник Шарло.

„Вече две години работим по този спектакъл и на четири пъти идваме тук в Пловдив. Проведохме девет срещи, организирахме уъркшопи. Запознахме се с 400 пловдивчани, а 22 от тях отделиха от свободното си време, за да станат съучастници в спектакъла“, разказа Аник. Сред тях има предприемачи, студенти, безработни. В представлението ролята им ще бъде да се включат в хореографията, а професионалните танцьори от френската трупа ще изпълняват сложни акробатики, висейки във въздуха на сградата, макар че мнозина от българските участници са изявили желание да се включат и в тази част от проекта.

Действието ще се развива по фасадата и на прозорците на общежитието. 15 прозореца ще се превърнат в активна част от театралния декор на „Място за съществуване“.

„Идеята на спектакъла е да провокира публиката да се замисли, че животът един до друг не е достатъчен и че хората трябва да живеят заедно и да правят нещата заедно. Затова историята е за хората, които са затворени у дома. Във втората част те слизат пред блока и започват да създават заедно със своите съседи. Малко по малко се изгражда усещането за заедност. Така се променя личната ни гледна точка към града като място за обитаване, към живота, който водим“, разказа Аник Шарло.

Част от текстовете, които участниците изричат, ще бъдат на български език. Друга част ще бъде преведена и разпечатана на листове, за да могат зрителите да я четат.

„Място за съществуване“ е спектакъл, създаден за престижното Международно танцово биенале в Лион през 2010 г. Оттогава до днес Аник и колегите й от АСТЕ са играли представлението в над 25 френски града. За първи път обаче излизат извън родината си и ще го представят в Пловдив.

„Място за съществуване“ ще се играе на 14 и 15 юни от 19 часа и на 16 юни от 12 ч. на фасадата на общежитието на Медицинския университет. Спектакълът е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.