Ако случайно до блока ви в квартал Тракия, на Гребната база до хангарите или около училище „Пенчо Славейков „в Столипиново свободно се разхождат коне и необичайно облечени чужденци, не се изненадвайте. Това са участниците в  международния проект ”Пловдив Каравана”. Събитието започва на 1 юни и ще продължи до 10-и, но още от днес 15-те пътуващи театри от  Белгия, Франция, Италия и Швейцария  опъват шатрите си в трите артистични лагера, пише Plovdivtime.bg.

Дузина каравани, три камиона, много участници с колела, пристигат от различни кътчета на Европа. В Пловдив ще се съберат над 200 артисти, техници и музиканти. В артистичните им пространства ще вървят обучения по изработка на инструменти, кукли, циркови номера като жонглиране, танци, пластични изкуства, приказки, от комедианти, композитори, артисти танцьори,  а вечер ще има и представления.

Кулминацията на „Пловдив Каравана” ще бъде грандиозен и цветен Парад в центъра на 10 юни.

Поканата да подкрепим  Пловдив в кандидатурата му за Европейска столица на културата дойде през 2013 г.  Прозвуча ни като авантюра, но интересна, и решихме се включихме, сподели Андреас Кристоу от Международно обединение на пътуващи театри (CITI).

Далеч от клишетата за цирка от миналото и от артистичните предразсъдъци, на които много често дори и днес стават жертва пътуващите артисти, тази международна среща в Пловдив ще позволи да се възвърне образа на един изоставен театър. Непознат или забравен, пътуващият театър представлява преди всичко едно житейско изкуство. Един различен начин на функциониране, който обединява Изкуство и Живот, който пренася театър и разкази от град на град, за който „у дома“ може да бъде навсякъде. Между един живот за театъра и един театър за живота, „Пловдив Каравана”  ще даде възможност за срещи, размисли и свързване с множеството трупи, дошли да почетат с присъствието си Културната столица.

Всеки лагер се обитава от различен брои трупи, част от „Международно обединение на пътуващи театри“, които формират колектив, използващ артистично съдържание присъщо на пътуващите театри и уличните артисти.

Подгответе се за театър, приказки, танци, пластични изкуства, цирк, музика, панаири, строителство... комедианти, композитори, музиканти, артисти, танцьори, разказвачи на приказки, канят организаторите.

Колектив „Столипиново” ще се разположи в двора на ОУ "Пенчо Славейков" от 1 до 10 юни. Каравани и ремаркета ще заобикалят голямата шатра, където посетителят ще открие различни артистични представления. Разположен в двора на училище "Пенчо Славейков", лагерът ще предложи колоритна, номадска атмосфера в Столипиново. Участници в колектив „ Столипиново”  са Белгийската компания Les Nouveaux Disparus. 

Колектив „Бараката” ще бъде в спортния комплекс на Университета за хранителни технологии зад хангарите на Гребната отново от 1 до 10 юни.  С гирлянди от каравани, обграждащи 3 големи шатри, Бараката ще завземе площада с фантастична сценография. Зрителят ще бъде въвлечен в света на техния живот и посрещнат от музиканти и актьори. Бараката създава един нов свят, обитаван от същества на кокили, въздушни акробатики, сюрреалистични кукли и животни, а музиканти ще създадат очарователна атмосфера. 

Участници в колектив „Бараката” са Bronca, Entre DeuxAverses, FamilleWalili, Maraudeurs et Compagnie, Mini art Festival Sofia и CirkusTvaers. 

Колектив „Тракия” можете да видите в парка  срещу СУ "Черноризец Храбър"  в най-големия жилищен комплекс на Пловдив от 1 до 10 юни. Кварталът ще се превърне в дом на странстващо селище, в което зрителят ще бъде поканен да пътува от една вселена в друга - театър, кукли, разказване на истории. Представленията и семинарите ще посрещнат зрителите от всички възрасти като ги включат в ежедневието на пътуващите театри. 

Пътуващите театри от Колектив „Тракия”, с които ще се срещнете саАmbulansТhéâtre, АrtsNomades, Le ThéâtredesChemins, Les Artpenteurs, Maraudeursetcie, Cricao.