Специален приз за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата с парична премия от 10 000 лв. е едно от нововъведенията в проекта за нов статут на награда „Пловдив”, пише PlovdivTime.bg. 

Той е поместен в страницата на общината за обществено обсъждане. Всички, които имат отношение, могат да изпратят писмени предложения до 15 февруари. Те трябва да бъдат внесени в деловодството на Община Пловдив, на адрес пл. Стефан Стамболов“ № 1 на хартиен носител или изпратени по e-mail на адреса на отдел „Култура, археология и културно наследство“: culture@plovdiv.bg. 

В новия статут на наградата е включен раздел „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства”, раздел „Архитектура” става „Архитектура и естетизация на градската среда”, „Музика” става „Музика и танцово изкуство”. Призове ще бъдат връчени и в разделите „Художествена литература и хуманитаристика”, „Театър”, „Изобразително изкуство”, „Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство”, „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта”, „Произведение на изкуството, предназначено за деца”.

Всяка година в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, кметът на Пловдив връчва престижното отличие на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година в отделните категории. 

Предложенията за най-достойните за приза се излъчват от граждани, гилдии, организации, а комисии отсяват три.