Тото и Лъчо от хитовия дует Скандау са големите победители от 17-ите Годишни музикални награди на БГ Радио. Тото грабна призовете в категориите „БГ песен” и „БГ текст” за парчето си „Чужди усмивки”. После заедно с половинката си Лъчо получи златния микрофон и в раздел „БГ Дует / Вокална група”.

„Надявам се на никоя жена да не и се налага да изрича думите от „Чужди усмивки”, нито на никой мъж да ги чуе”,  призна Тото, а при второто си излизане допълни: „Благодарение на това, че излях всичките си чувства в тази песен, срещнах голямата любов. А с чичо Лъчи никога не съм я губил. Ние бяхме, сме и ще бъдем Скандау. Най-добрите!”

Шоуто в пловдивската зала Колодрума започна с подгряване на близо 6000 екзалтирани фенове. Наско от БГ Радио се опита да вдигне зрителите с призиви да вдигнат децибелите така, че да се чуят на Главната, на тепетата, че даже и на Альоша.

После в залата зазвучаха 101 каба гайди. След тях водещата Поли Генова се спусна на сцената от 17 метра височина, пеейки парчето си „Героите”. Там я очакваше партньорът й Рафи.

Благодарим на тези над 30 000 фенове, които гласуваха, за да излъчат своите фаворити, каза Поли. После двамата се разговориха и се оказа, че Рафи е на половина пловдивчанин и призова публиката да аплодира родата му.

„Тя е тук – в залата”, каза той. Поли не му остана длъжна и влезе в тона на местния шовинизъм с признанието, че и в нейната кръв тече четвъртинка от филибелийския ген.

Феновете в залата аплодираха признанията, но децибелите скочиха двойно, когато на сцената се появи квартетът „4Magic”. Пловдивчанките Елия, Никол, Валентина и Елеонора изпяха песента си „Колко ми липсваш”, а минути след това получиха и приза за „Дебют”. Връчиха им го кметовете на Пловдив Иван Тотев и на Благоевград Атанас Камбитов.

Двамата се пооплетоха с отварянето на плика, но това им даде време да си предадат щафетата – Благоевград като дългогодишен домакин на церемонията отстъпи правото на Пловдив – Европейска столица на културата, да се превърне и в столица на БГ музиката.

„Благодарим ви, че сме тук. Изключително признание за нас е да получим призо в родния си град. Благодарни сме на Саня Армутлиева и Вирджиния Рекърдс за доверието , а най-хубавото нещо е, че можем да правим искинска музика за истински хора”, каза от името на квартета Елия Тодорова.

После Рафи се впусна в забавно броене на бебетата в певческата гилдия. Докато Орлин Павлов му показваше снимки на малката си принцеса Елизабет, водещият на церемонията обясни, че Поли Генова кърми бебето си зад кулисите, а малката Агуая на Венци Венц може да се похвали и с Павел, който може спокойно да поеме ролята на втори баща. Отчетен бе приносът за бейби бума и на Мария Илиева, която гушка малкия Александър.

Именно поп дивата пое щафетата на сцената и изпя новото си парче „Нека вали”. Така певицата подгря връчването на приза в категория „БГ Албум”. Там победител бе „Нова страница“ на Михаела Филева. Тя получи приза си от Люси Дяковска и журналиста Богомил Грозев.

„Голямо благодаря. Ако трябва да съм честна, не очаквах. Годината бе много силна и се появиха страхотни албуми. Щастлива съм, защото „Нова страница” е наистина нова страница за мен в много аспекти”, призна Филева.

След това публиката се забавлява с парчета на Дара, Миро и Койна Русева.

Любо Киров, който също зарадва феновете си с живо изпълнение, получи приза за „БГ изпълнител” от актрисите Радина Думанян и Йоана Буковска-Давидова. Двете направиха медицински анализ на състоянието на всички номинирани и след като диагностицираха симптоми на тахикардия от вълнение, обявиха победителя.

Пловдив, обичам ви много без да ви познавам лично. Вие решихте, че ще има българска музика. Нека аплодираме всички номинирани в тази категория”, каза Любо.  

Най-голямата изненада бе победителят в категория „БГ Група” - Ку-Kу Бенд. Изключителните музиканти Цветан Недялков и Евгени Димитров-Маестрото взеха статуетката с обещание, че ще продължат да правят хубава музика.

Преди да им я връчат, Саня Армутлиева и Койна Русева отправиха своето послание, заигравайки се с мотото на Европейска столица на културата: „Заедно е по-добре, заедно е Пловдив, заедно трябва да сме всички”.

След това пред публиката излезе Руши Виденлиев, който изпя нова песен след дълго отсъствие от българската поп сцена.

Последва един от най-специалните призове - наградата „Ана Мария Тонкова“ за БГ Вдъхновение - символ на изключителен принос и пример за всеотдайност към българската музика. Тя бе връчена на Братя Аргирови.

„Това е незабравим миг за нас, защото получаваме приза точно тук – в нашия роден град. Пловдив е столицата на българската култура. Как сте, майна”, извикаха двамата. После изпълниха микс от свои парчета.

Обявената за „БГ Изпълнителка” Мария Илиева  пък церемониално си събу високите токчета, за да позира за снимка с великия български спортист Данчо Йовчев и  директорът на БГ Радио Николай Янчовичин.

„Разкошна награда! Вие правите сърцето ми пълно и ми давате смисъл”, каза Илиева.

Последва изпълнение на Jeremy? И Кирил Маричков, Михаела Маринова. Публиката почете и Явор Захариев от Gravity Co, който си отиде внезапно преди два месеца.

После бе връчен призът в категория БГ Видеоклип за „Печат от моята душа“ на Миро. Певецът разсмя залата с признанието, че точно за първи път печели награда за режисьор.

Последваха още музикални изпълнения на Графа, а Тринити и Рафи сложиха точка на церемонията.

Организаторите от БГ Радио изразиха своето признание към домакина на церемонията Пловдив, вплитайки кадри от града в мултимедиите на спектакъла.

Шоуто снощи бе част от програмата Европейска столица на културата. То бе записано и ще бъде излъчено на 25 май от 22.15 ч. по Нова телевизия.