Мраморните седалки на Античния театър се превърнаха в сцена на откриването на OPERA OPEN 2019.  Публика и изпълнители си размениха местата и почитателите на оперното изкуство гледаха от сцената невероятния спектакъл, подготвен от Държавна опера- Пловдив. Програма за ценители под диригентството на Диян Чобанов и впечатляващ 3D мапинг по античните стъпала, подготвен от Петко Танчев. Така пловдивчани и много чуждестранни гости станаха свидетели на необикновения старт на един от най- престижните градски фестивали. 

"Благодаря ви, че сте тук да съпреживеем ЗАЕДНО едно истинско вълнение. ЗАЕДНО каквато е годината ни и мотото на Пловдив- Европейска столица на културата. За нас е огромна чест и отговорност да бъдем лицето на Пловдив следващите три месеца и сме заредени с много енергия. Предстоят 12 концерта с барокова и класическа опера, симфонични, класически и джазконцерти. Надявам се този спектакъл да е събудил у вас пламъци на вдъхновение за празниците , които ни очакват. Благодаря на всички мои колеги , които държат високо професионалната летва и ние посрещаме тук, на тази сцена едни от най- големите имена от оперните сцени. Операта в Пловдив има много приятели. Благодаря ви и ви очакваме отново тук, за да бъдем заедно" каза директорът на оператата Нина Найденова. 

Програмата, подготвена от Найденова включваше произведения на Вагнер, Бетовен, Верди, Скрябин, Димитър Ненов, Иван Спасов. На сцената  бяха Евгения Ралчева Станислава Момекова, квартета - Елена Чавдарова-Иса, Вера Гергинова, Ивайло Джуров, Георги Султанов, Михаил Пулиев, Марк Фаулър и др. Впечатляващи бяха изпълненията и на двата хора - този на операта и хора на Академията за музикално и танцово изкуство под диригенството на Костадин Бураджиев. 

На 15 юни, в събота, OPERA OPEN ще представи една от най-мащабните оперни продукции на Античния театър до сега - премиерата на „Орфей и Евридика” от Глук. Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е световното име Стефано Пода, а диригент е Лучано Ди Мартино.