Българчета прославиха родината и си тръгнаха със статуетка и сертификат от детско издание на голям конкурс, провел се от 1 до 4 април 2019 година в град Охрид.

Децата на ДГ "Боряна" в град Пловдив взеха участие във фестивала " Децата на България пеят и играят в Охрид" и спечелиха специална награда на посолството на Република България! 

През 2019 година, Дните на българската култура, фолклор и традиции в нашата съседка, за първи път имаха детско издание.

По време на фестивала, съставите взеха и участие в общи събития, като официално откриване, концертна програма, конкурсна вечер, вечер на приятелството и дефиле. 

Специално за талантливите малчугани бяха организирани и екскурзии до известни исторически и културни забележителности в града, както и среща с кмета на град Охрид.

Организатори на форума са АРТ Вивенди Македония, Фондация "ЖАР-С", с подкрепата на Посолството на Република България в Македония, Българския културен център в Македония и Нов български университет.

Целта на събитието бе в началото на туристически сезон за Охрид да бъде създадена атракция, която да запознае гости и туристи с българския песенен и танцов фолклор.

Идеята на организаторите е да популяризират българските народни изкуства чрез огромните възможности на туризма и медиите.

„Запазването на многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на различните националности, е гаранция за еволюцията човечеството.“