Нова версия на вечната балетна класика „Лебедово езеро” пусна от Античния театър македонският артист Агим Бафти. Вместо „Swan Lake” фейсбук потребителите се наслаждаваха на „Swim Lake”. Бафти прояви завидно чувство за хумор и вместо пируети правеше плонжове по сцената, а високият шаг и дълбокото плие бяха само средства, за да изиграе още по-убедително ролята на умирающ лебед.

 

За разлика от артистите, които успяха да овладеят нервите си и да преглътнат отлагането на представлението, публиката не беше така благосклонна. Час преди танцовия спектакъл зрители от Пловдив и региона подложиха на атака официалната страница на Държавната опера със запитвания ще бъде ли отложен заради дъжда. Едва след 21 часа от музикалната институция пуснаха съобщение, че представлението се отменя.

Това отприщи порой от коментари. "Ако бяхте истински професионалисти, щяхте да знаете, че когато организирате събитие на открито, има вероятност времето да е лошо. Вие нямате резервен план! Вие не сте професионалисти. Вие сте аматьори и сте напълно наясно, че няма начин спектакълът да се състои. Вашето аматьорство ви стига само до надеждата да има сухи 20 минутки слред 21 часа, за да си отчетете събитието като състояло се. Не уважавате нито публиката си, нито артистите си, нито гостите си от Македония и Русия. Освен това приканвате хората сами да си бършат, чистят и подсушават. Излагацията е пълна", написа гневна зрителка. От поста й ставаше ясно, че заедно с приятелите си е пътувала от друг град и е абсолютно разочарована.

Друга потребителка се ядосваше, че въобще се чака обявяването на подобно решение, защото никой не би искал да гледа спектакъл в студа и влажното време: „Купуваме билетите, за да си доставим удоволствие и да прекараме два часа в добро настроение, а не да мръзнем и треперим”. Часове преди началото, с доза черен хумор, любители на танца си даваха съвети едни на други какво точно е необходимо за балетното приключение: „…вземете всичко: чадъри, дъждобрани, дебели дрехи (за Пловдив е необичайно студено), нещо, с което да си подсушите седалките… Каквото се сетите, няма да е излишно”.

След 21 часа от изявлението на Операта стана ясно, че спектакълът „Лебедово езеро” със солистите на Болшой театър ще се играе на 13 септември от 20 часа на Античния театър. При тези обстоятелства е твърде опасно балетистите да танцуват на влажна или мокра настилка, обявиха от Операта. Те уточниха, че има няколко варианта пред зрителите за закупените билети – да гледат с тях представлението на 13 септември, да ги презаверят за друг спектакъл от програмата OPERA OPEN само на касите на Опера Пловдив или на телефон 032/62 55 53 или да ги върнат на касата, от която са ги закупили в срок до 9 юли. Като малка компенсация за напрежението, Държавната опера предлага следния комплимент към всички зрители на "Лебедово езеро" : 50 % отстъпка за едно от четирите заглавия от OPERA OPEN в периода 30 юни – 7 юли по избор! Бонусът може да се ползва на касите на Опера Пловдив срещу представен билет за "Лебедово езеро".

Изпращаме солистите на Болшой театър до септември. Благодарим за разбирането и се извиняваме за причиненото неудобство от форсмажорните обстоятелства, написаха на страницата си във фейсбук от Операта.